Bács-Kiskun

2024.03.10. 10:45

Hatvan évvel ezelőtt Tél tábornok is köszöntötte a nőket

Pénteken kellemes 12-13 fokot mutatott a hőmérséklet Kecskeméten. Nem így volt hatvan éve, amikor a nőnap idején leszakadt a hófelhő a Bácskában. A Petőfi Népe korabeli száma részletesen tudósított erről.

Barta Zsolt

Mostani írásunkban felidézzük az évtizedekkel ezelőtti, nőnapi havazáshoz kötődő cikkünket.

havazás-nőnap-időjárás
1964. március 8-án is havazott Bács-Kiskunban
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / illusztráció

„Koszó Ferenc, a KPM Közúti Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy megyénk déli részén már pénteken reggel megkezdődött a havazás, ami szombatra virradóra kiterjedt az egész megyére. A hóréteg vastagsága adéli részeken átlag 20-25 centiméter, észak felé haladva 8-15 centiméterre csökkent a hótakaró.” − olvasható a 60 évvel ezelőtti tudósításban.

A zimankós havas idő ellenére azonban jó néhány helyen köszöntötték a nőnap alkalmából a dolgozókat a megyében 1964. március 8-án. „Ünnepi ebéddel kezdődött szombaton a nőnap a Kecskeméti Baromfifeldolgozó Vállalatnál. A háromszáz női dolgozó ünnepségére meghívták a már nyugdíjban levő tizenöt régi női munkatársat is. Az ebédet a vállalat férfi dolgozói szolgálták fel. A megemlékezést Major János, a vállalat igazgatója tartotta, majd a helyi kultúrcsoportja bemutatta táncjelenetekből álló műsorát. 

A kecskeméti Törekvés Tsz kilencven asszonytagja részére vasárnap tartották az ünnepséget. 

Itt adták át Horváth Istvánné tsz-tagnak a Földművelésügyi Minisztérium Kiváló termelőszövetkezeti tag kitüntetését. Tegnap a megyeszékhelyen a városi nőtanács vendégül látta Kecskemét nőmozgalmának aktivistáit. A megjelent több mint ötven dolgozó asszony részére dr. Mező Mihály, a városi tanács vb-titkára mondott ünnepi beszédet, majd az óvónőképző intézet kultúrcsoportja adott műsort.” − sorolja a rendezvényeket a korabeli lapszám. 

A cikkből kiderül az is, hogy vasárnap a Petőfi filmszínházban tartották a nőnapi ünnepséget a kiskunfélegyháziak. A Móra Ferenc Általános Iskola úttörőd virággal kedveskedtek a megjelent asszonyoknak. Holló Béla, a járási-városi pártbizottság. titkára mondott köszöntőt. Lakiteleken a művelődési házban rendeztek ünnepséget a nőnap alkalmából, melyen 350 asszony jelent meg. Az ünnepségen ott voltak a párt-, a tanács és a tömegszervezetek vezetői is. Megható aktusa volt az ünnepségnek, hogy a 80 éven felüli asszonyoknak ajándékcsomagot nyújtottak át. 

 

Helvécián, az Ezerjó Termelőszövetkezeti Csoport pártszervezete és vezetősége bensőséges keretek között ünnepelte a nemzetközi nőnapot. Kétszáz asszonyt és lányt köszöntöttek virággal a helyi úttörők. Az ünnepségen Horváth Ignác, a kecskeméti járási pártbizottság titkára emlékezett meg a nőnapról. 

A bajai üzemekben és intézményeknél — mint tudósítónk írja — szombaton délelőtt tartották meg a nemzetközi nőnap ünnepségeit. A Finomposztó Vállalat bajai gyáregységében egyenruhás KISZ-fiatalok nyolcszáz díszes kivitelű emléklapot és virágot nyújtottak át az itt dolgozó asszonyoknak és lányoknak. 

A Férfi Fehérneműgyárban több mint ezer, a Ganz Villamossági Gyárban pedig 200 asszony és lány kapott különböző emléktárgyakat az üzemi ünnepségeken. A városi ünnepségek délután a Türr István Múzeum kiállítótermében Asszonyok helyzete régen és most című kiállítás megnyitásával kezdődtek, majd a helyőrségi tiszti klubban rendezett nőnapi összejövetelen Varga Antal, a járási-városi pártbizottság titkára méltatta a nemzetközi nőnap jelentőségét. Március 8-án vasárnap, Baján a nőnapi ünnepségek a Lenin Tsz által rendezett asszonybállal folytatódtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában