Zöldségtermesztési Kutató Intézet

2024.03.19. 09:44

Egykori kollégái és tisztelői emlékeztek meg az 50 éve elhunyt Mészöly Gyuláról

Ötven éve hunyt el Kecskeméten dr. Mészöly Gyula növénynemesítő, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet egykori igazgatója. Halála évfordulójára közösen emlékeztek meg róla hétfőn a régi kollegái és tisztelői a kecskeméti köztemetőben.

Sebestyén Hajnalka

Kecskeméten élők számára jól ismert a Zöldségtermesztési Kutató Intézet, ismertebb nevén ZKI, mely 1943-ban nyitotta meg kapuit még Állami Kertészeti Telep néven. A nyolc évtized alatt négy vezetője volt. Az első igazgató Dr. Mészöly Gyula Kossuth-díjas növénynemesítő, biológus 1971-ig irányította az intézményt. Egykori, még ma is élő kollegái mindig tisztelettel emlékeznek rá.  

Dr. Mészöly Gyula, megemlékezés, Kecskemét
Dr. Mészöly Gyulára, a ZKI egykori igazgatójára emlékeztek meg halála 50. évfordulóján a kecskeméti köztemetőben
Fotó: Beküldött fotó

Dr. Mészöly Gyula 1974. március 18-án hunyt el Kecskeméten. Hétfőn a Köztemetőben hajdani közvetlen munkatársai és az intézet képviselői emlékeztek rá, kivételes szaktudására, emberségére, vezetői kvalitására, legendás kitartására. A részletekről Kerekes Magda, egykori munkatárs számolt be lapunknak. 

A ZKI ma is kiváló eredményekkel működik. Nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában