Jubileum

2023.09.20. 17:15

A 80 éves kecskeméti ZKI a zöldségnemesítés és vetőmag-előállítás fellegvára – galériával

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli Kecskeméten a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., ismertebb nevén a ZKI. E kerek jubileum alkalmából szerdán partnereiket várták egy nagyszabású ünnepségre, ahol felelevenítették a múltat, számot adtak a jelenről és vázolták a jövőt.

Sebestyén Hajnalka

Feldman Zsolt, Szemereyné Pataki Klaudia, Gaál József és Laczkó Róbert

Fotó: Bús Csaba

A ZKI Zrt. nemcsak országosan, de világviszonylatban is elismert a növénykutatás, -fejlesztés, -nemesítés, valamint vetőmag-forgalmazás terén. A zöldségfajta-választéka hagyományosan a feldolgozóipari és frisspiaci kínálat legjobbjai közé tartozik. Céljuk, hogy a piac által elvárt kimagasló minőségű genetikát biztosítsák a GMO-mentes nemesítési módszereikkel. Kiemelt figyelmet fordítanak a nyereséges és hatékony termeszthetőségre, a mindennapi árutermesztés számára legnagyobb kihívást jelentő betegségekkel szembeni ellenállóképesség biztosítására. 

A 80 éves születésnapot a ZKI kecskeméti központjában tartották meg, hazai és külföldi partnereiket hívták közös ünneplésre.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságáért felelős államtitkár köszöntője elején leszögezte, többszörösen is öröm számára, hogy részt vehet az ünnepségen. Úgy érzi, hazajött. Nemcsak azért, mert Bács-Kiskun vármegyéről van szó, hanem mert korábban is kapcsolatban állt már a zöldségnemesítéssel, vetőmag-feldolgozással – mondta az elején a megyénkből származó államtitkár.

Hozzátette: a ZKI olyan brandet, márkát épített ki, mely nemcsak hazánkban, hanem külföldön is jól cseng. Jó hírét viszik a magyar termékeknek, a magyar vetőmagoknak, a magyar agráriumnak, a magyar szaktudásnak, a magyar minőségnek. A ZKI a magyar zöldségnemesítés és vetőmag-előállítás fellegvára. A jövőbe tekintve az erőt és a dinamizmust árasztja. A sikerükben egyaránt benne van a kecskeméti szaktudás, a kecskeméti hagyományok és a kecskeméti munkatársak erőfeszítése.

A tulajdonos Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről Tóth Tibor rektori megbízott mondott köszöntőt. Hangsúlyozta: ünnepelni jöttek a magyar genetikát, a magyar nemesítést, a magyar agráriumot. Ezeknek nemcsak hagyománya van, hanem jövője is. A ZKI-nél minden alap megvan ahhoz, hogy a jövő is sikeres legyen. Ezt követően beszédében a versenyképes magyar genetika fontosságára hívta fel a figyelmet, mely a jövő sikerének záloga.

Kecskemét város nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester gratulált és egy Bozsó-festmény-reprót ajándékozott hagyományosan Laczkó Róbert vezérigazgatónak. Rövid beszédében leszögezte: a ZKI-nak jövője van, kiváló munkahely. Minőségi munkájukkal prémium termékeket alkotnak. Kecskemét a prémium termékek hazája, melynek a ZKI is méltán részese. Végül elárulta: gyermekkora óta fogyasztja a cég jól ismert paradicsomlevét, nap mint nap szívesen főz belőle.

A cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről Laczkó Róbert vezérigazgató szólt, aki 2014 óta áll a neves vállalat élén. A ZKI 1943-ban nyitotta meg kapuit még Állami Kertészeti Telep néven. A nyolc évtized alatt négy vezetője volt. Dr. Mészöly Gyula Kossuth-díjas növénynemesítő 1971-ig irányította az intézményt. Balázs Sándor a hetvenes-nyolcvanas években vitte a céget, és átvezette a rendszerváltáson. Dr. Bittsánszky János 1993 és 2014 között állt a vállalat élén, tőle vette át az irányítást Laczkó Róbert. Az ünnepségen személyesen is részt vett dr. Bittsánszky János, aki óriási munkával a kutatóintézetből piaci alapokon működő profitorientált zöldségnemesítő és vetőmag-kereskedő céget hozott létre a rendszerváltás után.

Laczkó Róbert szólt a jelen eredményeiről és sikereiről is. Az elmúlt öt évben majdnem megduplázták az árbevételüket, elérték a 2,5 milliárd forintot, melynek 65 százalékát az export adja. Sikerük titka a magas minőség mellett abban rejlik, hogy mindent egy kézben tartanak a nemesítéstől a vetőmag-forgalmazáson és csomagoláson át a marketingig. A jövőben azon dolgoznak, hogy a vetőmagszektorban, mely az agrárium leginnovatívabb ágazata, versenyképesek legyenek a tőkeerős multik és a rugalmas magán családi cégek mellett. Keményen dolgoznak a jövőben is, teszik mindezt a felgyorsult és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!