Ünnepség

2024.03.15. 20:41

A 48-asokra emlékeztek Kerekegyházán is – galériával

Ünnepi megemlékezést tartottak csütörtökön az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából Kerekegyházán. A program a Balatoni Farkas János család síremlékénél indult a Balatoni Farkas János Emlékparkban. Az emlékezés koszorúját dr. Kelemen Márk polgármester és Kaldenekker Zoltán alpolgármester helyezte el.

Gulyás Sándor

A program a Katona József Művelődési Házban folytatódott, melynek részeként, Forgó Mariann képes levelezőlapjaiból nyílt kiállítás az intézményben. A gyűjtemény szóbeli bemutatását követően, dr. Kelemen Márk polgármester nyitotta meg a maga nemében egyedülálló tárlatot. 

megemlékezés, ünnepség, műsor
Ünnepi megemlékezést tartottak csütörtökön az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából Kerekegyházán. 
Fotó: Gulyás Sándor

A kiállítás különlegessége, hogy az időrendben elhelyezett egyházi ünnepkör bemutatása mellett, helyet kaptak a Húsvéthoz kapcsolódó más néphagyományok is, mint a tojásfestés, locsolkodás, vagy a bárány, húsvéti nyúl és kiscsibék jelképei is.  A húsvéti témakört felölelő kiállítás április 5-ig megtekinthető az Intézmény nyitvatartási idejében.

A tárlatmegnyitót követően a nagyteremben, ismét 48 szellemében folytatódott az ünnepség, melyet a Kereki Nótások nyitottak meg. Hazafias dalcsokorral és hangszeres kísérettel elevenedtek meg a harcra hívó nóták. Őket követték a Tavaszi Szél Népdalkör által bemutatott népdalok, bemutatva a harcba induló férfiakat támogató nők érzelmi világát jelenítették meg.

A Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5./c osztálya már hetek óta készült Dani Zsuzsanna és Martincsek-Bárkai Éva tanárnők segítségével, és az ünnephez méltó előadásukkal elevenítették fel március 15-e napját. 
Az ünnepi program zárásaként fáklyás felvonulás keretében koszorúzta  meg dr. Kelemen Márk polgármester és Kaldenekker Zoltán alpolgármester a helyi temetőben nyugvó kerekegyházi származású 48-as hősök sírját.

Balatoni Farkas János 48-as honvéd százados, királyi kincstári jószágigazgató Kerekegyháza újraalapítója 24 évesen önkéntesen állt be a szabadságharc katonái közé, 1848 szeptemberében közvitézként, majd a jász-kerületi önkéntes nemzetőr zászlóaljban már hadnagyként szolgált. Alakulatával Josip Jelačić novembertől a Délvidéken, a szerb felkelők ellen harcolt. 1849. január 16-án január 12-től számítandó illetménnyel hadnagyként átkerült a honvédség kötelékébe és a szabadságharc oldalán harcoló 19. (Schwarzenberg) gyalogezred 3. zászlóaljában kapott beosztást. Részt vett Buda ostrománál is, ahol hősiességéért főhadnaggyá léptették elő. A fegyverletétel az alakulatából létrehozott 109. honvédzászlóalj  századosaként érte. A szabadságharc bukását követően amnesztiában részesült, Gödöllőről Kecskemétre, majd birtokvásárlással a Kecskemét melletti pusztaságra települt. A puszta Jászárokszállás város közbirtokosságának tulajdona volt, melyet legeltetésre használtak. Balatoni Farkas János 1856-ban megalapította a Kerekegyházát, ahol 1908-ban halt meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában