Megemlékezés

2024.03.22. 16:36

A magyar-lengyel barátságot ünnepelték a kecskeméti Wojtyla-háznál – galériával

Pénteken megünnepelték a magyar-lengyel barátság napját Kecskeméten, a Karol Wojtyla Barátság Központnál. Az épület előtt, a Hit és Barátság szobránál emlékeztek meg a jeles napról, melyet tavaly állítottak a két nemzet barátságának jeléül.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Országgyűlés 2007-ben március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Az ünnepségen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa elmondta: a magyar és lengyel nép közel ezeréves barátsága Szent László királyig nyúlik vissza, az 1000-es évek közepétől kezdődően egészen napjainkig aktív a két nép kapcsolata. Annak ellenére, hogy világpolitikai kérdésekben néha különböző véleményt alkottak a két nép politikusai, a magyar szó és a magyar nyelvű köszönés még mindig jó ajánlólevél egy Lengyelországban járó magyar turistának. Rövid bevezetője után Tódor Norbert összefoglalta a lengyel-magyar barátság történetét.

ünnepség, Wojtyla-ház, barátság
Az épület előtt, a Hit és Barátság szobránál emlékeztek meg a jeles napról, melyet tavaly állítottak a két nemzet barátságának jeléül.
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az önkormányzat részéről Lévai Jánosné tanácsnok osztotta meg ünnepi gondolatait. Kiemelte: Farkas P. József, a Wojtyla-ház alapító-igazgatója és munkatársai felismerték, hogy a lengyel-magyar barátság kiaknázása fontos lehet Kecskemét városának. Álmodtak egy nagyot: létrehozták a Karol Wojtyla Barátság Központot, mely töretlenül működik közel 20 éve.

Kecskemét városa a lengyelországi Wadowicével, II. János Pál pápa (Karol Wojtyla) szülővárosával partnervárosi együttműködést alakított ki. A kapcsolat ma is élő, aktív. A közelmúltban Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere és Lévai Jánosné részt vett Szent II. János Pál pápa születésnapja alkalmából rendezett városi ünnepségen Wadowicében. A Wojtyla-ház is kiemelkedően jó kapcsolatot alakított ki Wadowicével, e kapcsolat baráti szövetséggé alakult. 2023-ban a Karol Wojtyla Barátság Központ karitatív és kulturális tevékenysége elismeréseként bekerült Kecskemét Város Értéktárába.

Lévainé hozzátette: a lengyel-magyar baráti kapcsolatok nemcsak a múltat idézik meg, hanem a jelent is jelentik. Lengyelországban ma is számos magyar-lengyel napot tartanak, ahol ismerkednek a lengyelek a magyar konyhával, a magyar borokkal, valamint előadásokat, vetélkedőket szerveznek a két nép történelméről, irodalmáról. Ehhez csatlakozott: Debrecen, Ópusztaszer, Budapest, Veszprém, valamint Poznan, Tarnow, Katowice, Wadovice.

Az ünnepi műsor meghittségét Pencz Janka és Komlósdi Sára Kodályos diáklány énekkel emelte. A megemlékezés koszorúzással zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában