Kodály Zoltán Vegyeskar

2024.03.05. 19:40

Kodályra emlékezett Kecskemét legrégebbi kórusa – galériával, videóval

Kodály Zoltán halálának 57. és a kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar (hajdani Iparos Dalárda) megalakulásának 136. évfordulója alkalmából szervezett koszorúzással és énekléssel egybekötött megemlékezést a vegyeskar kedd délután, a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A megemlékezésen Varga Sándor, a kórus titkára beszédében megemlékezett Kodály Zoltánról, méltatva a zeneszerző munkásságát, és végigtekintette a vegyeskar történetén.

Horváth Péter

Elhangzott, hogy a kórust 1888. március 9-én alapították kecskeméti iparosok és zsurnaliszták. A kezdeti éveket követően hamar lábra kapott és egyre népszerűbb és népesebb lett a kórus. A Város jelesebb ünnepségein egyre gyakrabban fellépő kórus a közszerepléseken kívül még családi rendezvényeken és zeneestélyeken, valamint jótékony célú eseményeken is szerepelt. 

Kodály Zoltán Vegyeskar, megemlékezés, kórus
A Kodály Zoltán Vegyeskar megemlékezése Kecskeméten
Fotó: Horváth Péter

A fejlődő kórus a század elején keményen küzdött fennmaradásáért amiben felejthetetlen érdemeket szerzett az alapító-karnagy Nemesszeghy István, majd később Kremán Sámuel.

Az alapítás óta férfikarként működő együttes 1947-ben vegyeskarrá alakult. 1949 júliusában a világhírű Mester Kodály Zoltán személyesen adta jóváhagyását nevének felvételére. Ebben az időszakban Kecskemét jeles zenei egyéniségei Zsiga László, majd Ádám József egyengették az együttes útját.

A 60-és 70-es években szárnyaló kórusmozgalmak segítették a műfaj fejlődését, széles körű támogatással több külföldi és hazai fesztivál díjával térhetett haza az énekkar.

Az évek múlásával a kórus létszáma csökkent és fellépéseik is ritkultak, azonban mind a mai napig tartják hitvallásukat az együtt éneklés öröméről.

Repertoárukon világi és egyházi kórusművek egyaránt szerepelnek. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy-egy fellépésen Kodály-művek is megszólaljanak. A kórus művészeti vezetője 2019 óta Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika, aki szívesen tért vissza az énekkarhoz, hiszen 1996-tól öt éven át a Kodály Zoltán Vegyeskar karnagya volt.

A visszaemlékezést követően a kórus Kodály Zoltán gyűjtéséből származó népdalcsokrot adott elő. Felcsendült a Felülről fúj az őszi szél, Kecskemét is kiállítja és az Ez a kislány gyöngyöt fűz című dal.

A megemlékezést koszorúzás zárta. Az eseményen jelen volt prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester, illetve Lévai Jánosné és Szamler László önkormányzati képviselők. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában