Fejlesztés

2024.03.05. 20:00

Új belső szerkezetet kapott a kelebiai templom toronyórája

A kecskeméti Hanga Kft. befejezte a kelebiai Krisztus Király római katolikus templom óra szerkezetének cseréjét – közölte Maczkó József polgármester. A fejlesztés 1,2 millió forintba került, amelyhez a település önkormányzata is hozzájárult.

Pozsgai Ákos

A templom toronyórájának belső szerkezetét cserélték ki egy új, korszerű berendezésre, a munkálatokat a napokban fejezték be szakemberek. A beruházás 1,2 millió forintos költségét a Kelebiai Római Katolikus Egyházközséggel közösen állta a település önkormányzata.

Fotó: Pozsgai Ákos

Közben már tavaly májusban elkezdődött a templom külső felújításának első üteme az egyházi intézmények támogatására kiírt pályázaton elnyert 15 millió forintból.

A község önkormányzata korábban elkészíttette az 1928 előtt épült templom felújításának digitális tervét, drónnal fényképezték körbe az épületet, amely pontosan rögzíti a különböző elemek méreteit, valamint a megrongálódott és felújításra szoruló részeket.

A legnagyobb gondot az okozza, hogy harminc évvel ezelőtt túl kicsire tervezték a csapadékelvezető rendszert, miközben a korábbi cseréptetőt bádoglemez borításra cserélték, amiről sokkal gyorsabban zúdul le az esővíz és a hirtelen megtelt csatornarendszer nem tudja megfelelően elvezetni, ezért hevesebb zivatarok idején az esővíz több helyen is kicsapott a csatornából és a külső falakat áztatta. A templom épületének külső homlokzata emiatt több ponton is átázott és hullik róla a vakolat. A további felújításhoz szükséges forrásokat az önkormányzat keresi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában