Magyar Honvédség

2024.03.12. 17:06

Népszerű a Bácsalmási járásban az önkéntes tartalékos katonai szolgálat

Sokan érdeklődnek a Bácsalmási járásban a területvédelmi önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt – derült ki azon a tájékoztatón, amit a napokban tartottak a helyi művelődési házban a Magyar Honvédség munkatársai.

Pozsgai Ákos

Azok közül, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt, sokak számára ideális lehetőség a területvédelmi tartalékos katonai szolgálat, hiszen tanulmányaik és a civil munkájuk mellett szolgálhatják a hazájukat. Tartalékosként szükség esetén hívja be őket a Magyar Honvédség, például árvíz elleni védekezésre, határvédelmi feladatok támogatására, továbbá gyakorlatokra, de akár missziós szolgálatra is jelentkezhetnek – hangzott el a bácsalmási tájékoztatón, amit Hovány István alezredes, a 38-as Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, Gáldonyi Sándor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője és Mosonyi Viktor főhadnagy tartottak az érdeklődők számára.

Magyar Honvédség, katonaság, tájékoztató
A tájékoztatón elhangzott, hogy milyen feltételekkel lehet tartalékos szolgálatra jelentkezni, és mit kínál a Magyar Honvédség
Fotó: Beküldött fotó

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy Bács-Kiskun vármegyében, különösen a Bácsalmási járásban nagyon népszerű a területvédelmi tartalékos katonai szolgálat, a legtöbb tartalékos ebből a járásból van, köszönhetően annak, hogy a településen és a környékén élők sok esetben megtalálták a számításukat a Magyar Honvédségben.

A bácsalmási találkozón tájékoztató hangzott el arról, hogy milyen feltételekkel lehet tartalékos szolgálatra jelentkezni, és mit kínál a Magyar Honvédség.

– Minden katonai szolgálatnak az alapfeltétele a 18. életév betöltése, magyar állampolgárság, magyarországi lakóhely, büntetlen előélet és egy általános alkalmassági vizsgálat, amit a háziorvos végez el, illetve pszichológiai vizsgálat. 

Az alkalmassági követelmények enyhébbek és kedvezőbbek a tartalékos rendszerben, mint a szerződéses vagy hivatásos szolgálatra jelentkezőknél 

– hangzott el a tájékoztatón.

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a Magyar Honvédség a tanulás és munka mellett – figyelembe véve az állampolgárok hétköznapi elfoglaltságát – biztosít lehetőséget arra, hogy megkapják az alapvető katonai felkészítést. Ezt egyben vagy több részben is lehet teljesíteni, két-három napos egységekre bontva. A harcászati, alaki foglalkozások, egészségügyi és elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítása végén egy éles lövészet végrehajtásával zárul az alapkiképzés.

Az önkéntes tartalékos szolgálat teljesítése alatt, arra az időre, amíg behívják a katonát, a Magyar Honvédség illetményt fizet, illetve minden eltelt év után megilleti egy rendelkezésre állási díj is. 

Valamint, ha valaki a Magyar Honvédségéhez csatlakozik mint tartalékos katona, egyszeri alkalommal egy szerződéskötési díjra is jogosult 

– tudhatták meg az érdeklődők.

Fontos tudni, hogy tartalékosként is bármikor dönthet úgy valaki, hogy hivatásaként választja a katonai pályát. Amennyiben az illető megfelel az előírt szigorúbb alkalmassági feltételeknek, úgy továbbléphet a szerződéses vagy hivatásos katonai szolgálatba, ahol a további követelményrendszerek teljesítése után a végzettségének, képzettségének megfelelő beosztásba kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában