Programsoroló

2024.03.18. 07:00

Irodalmi csemege a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon

Dr. Turai Laura költő, irodalomtörténész tart előadást március 22-én, pénteken 17 órakor Pilinszky-lírája és a Simone Weil-életmű hatástörténeti összefüggéseiről a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Az ingyenes program része a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatnak.

Sebestyén Hajnalka

Az eddigi szakirodalom általános fogalmi rendszeren belül vizsgálta a két szerző érintkezési pontjait. Turai Laura előadásában két évtizednyi kutatómunkájából kiemelve vázol fel néhány fontos tematikát, melyek által a konkrét verskorpuszokon keresztül juthatunk el olyan összefüggésrendszerekhez és metaforikai csomópontokhoz, melyek a Pilinszky-recepció hagyományos megközelítésén túl misztika és líra találkozását a katolicizmus, a filozófia és a teológia holdudvarában érik tetten. Az irodalomtudomány területén belül a komparatisztika módszereit fölhasználva reflektál a „lemondás", „figyelem", „kereszt" és az „ür" kérdésköreire, különös tekintettel a költő Kráter című kötetére, s utalva néhány, eddig még kiadatlan, saját fordításában korábban publikált Simone Weil-idézetre, melyek hozzásegíthetnek, hogy eddig ismeretlen fényben láthassunk rá erre a két rendkívüli, saját területén korszakalkotó személyiségre. 

könyvtár, program, programsoroló
 
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A könyvtár ajánlójában olvasható: bár a téma a vendég doktori disszertációja is egyben, a laikus érdeklődőket is arra biztatják, hallgassák meg, hiszen sokat megtudhatnak majd e két XX. századi szerző munkásságáról.


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában