Istentisztelet

2024.02.03. 18:20

Lelkészbeiktatást tartottak a kecskeméti evangélikus templomban – galériával

Beiktatták a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség megválasztott második lelkészét, Kovács Barbarát. Az ünnepi istentiszteleten az iktatás szolgálatát Homoki Pál evangélikus esperes végezte.

Lizik-Varga Katalin

Kovács Barbarát evangélikus lelkésztársai, valamint a kecskeméti társegyházak képviselői is megáldották

Fotó: Bús Csaba

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be Kovács Barbarát a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség megválasztott második lelkészét. Kovács Barbara az evangélikus gyülekezet meghívására lelkész férjével, Hajduch-Szmola Patrikkal másfél évvel ezelőtt érkezett Kecskemétre. A háromgyermekes lelkészházaspárt nagyon hamar befogadta és megszerette a kecskeméti evangélikus közösség.

A lelkésznő eddig beosztott lelkészként szolgált a kecskeméti evangélikus gyülekezetben, novemberben azonban sikeres parókusi vizsgát tett, mely után a gyülekezet meghívásának eleget téve ezentúl parókus lelkészként folytatja tovább szolgálatát. A beiktatási ceremónián Homoki Pál evangélikus esperes egy ismert bibliai igeverssel köszöntötte a lelkésznőt: „Jézus így szólt hozzájuk: jöjjetek utánam és én emberhalászokká teszlek benneteket.”  Máté 4,19.

Az esperes szolgálatba indító gondolatai többek között a követésről szóltak. Homoki Pál szerint sokan irigylik a vezető beosztásban lévő embereket, de nem látják azt, hogy elöl menni sokszor nehéz. A lelkész hangsúlyozta, hogy másokat vezetni azonban csak az tud, aki maga is vezetett, Krisztus által. Mint mondta, így lehet a lelkész olyan szolga, aki eszköz az élő Isten kezében.

Kovács Barbarát evangélikus lelkésztársai, valamint a kecskeméti társegyházak képviselői is megáldották. A reformátusok részéről Kuti József és Varga Nándor lelkészek, a katolikus egyház képviseletében Dr. Finta József plébános, a baptista gyülekezet nevében Mike Sámuel lelkipásztor, végül pedig férje, Hajduch-Szmola Patrik kért áldást feleségére. 

A beiktatott új parókus lelkész meglepően indította igehirdetését. A táplálkozástudományon keresztül jutott el Isten Igéjéhez. Mint mondta, szerencsére a világnak ezen a pontján, ahol élünk nem kell éhezni, de az emberek itt sokszor elfelejtik, hogy lelki táplálékra is szükségük van. Hangsúlyozta, hogy lelki értelemben ma nagyon sokan éheznek. Mert mint mondta, hiába nagy a kínálat a lelki táplálékból, mégis valahogy ez a világ, ez a társadalom, az életmódunk nem teszi lehetővé azt, hogy lelkileg is bőségben éljünk. 

– Megpróbáljuk a lelkünket is lelki gyorsételekkel jóllakatni, mint ahogyan a testünket – tette hozzá. A lelkész kifejtette, hogy sokan anyagiakkal, vásárlással vagy elismerés utáni vággyal próbálják csillapítani a lelki éhségüket. Pedig mint mondta: – Isten Igéje finom, tápláló és erőt adó. Jézus Isten kenyere, nélküle nincs élet.

A beiktatási ünnepség végén a köszöntések következtek, mely után szeretetvendégségre invitálták a jelenlévőket.

Kovács Barbara 1991-ben született, a Pest megyei Pilisen nőtt fel, ahol kisgyermek kora óta a pilisi evangélikus gyülekezet tagja volt. Mivel a település nagyon erős evangélikus gyökerekkel rendelkezik, ezért nem is volt kérdés, hogy templomba, hittanra vagy ifjúsági órára járjon. Már a gimnáziumi évei alatt is érezte Isten elhívását a lelkészi pályára, de végül érettségi után a Budapesti Gazdasági Egyetemre jelentkezett, amelyet egy év után abbahagyott és elhívásában megerősődve jelentkezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. Mivel már akkoriban is nagyon érdekelte az egyház és média kapcsolata, ezért párhuzamosan elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakát. Negyedéves teológusként egy évet a németországi Erlangben töltött a Lutheránus Világszövetség ösztöndíjasaként és egyházi publicisztikát hallgatott. Hatodéves gyakorlatát a pécsi evangélikus gyülekezetben töltötte, majd miután 2017-ben felszentelték lelkésszé, egyetemi lelkészként folytatta szolgálatát Pécsett. 2018-tól anyasági szabadságon volt, hiszen férjével, a szintén lelkész Hajduch-Szmola Patrikkal három kislányuk született: Frida, Gerda és Emília. 2022 augusztusa óta pedig a kecskeméti evangélikus gyülekezetben szolgál.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában