Koszorúzás

2024.02.26. 12:34

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kalocsán is

A hagyományoknak megfelelően az 56-os emlékparkban emlékeztek a kommunizmus áldozataira Kalocsán.

Zsiga Ferenc

– Emlékezni jöttünk, emlékezni arra a napra is, amely fordulópont volt: 77 évvel ezelőtt a szovjet hatóságok mentelmi joga ellenére letartóztatták, és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a legnagyobb kormánypárt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Már ebből látszott, hogy a II. világháború után Magyarország nem járhatja a saját maga által választott utat, hanem ismét külső érdekek és idegen nagyhatalmak játékszerei leszünk. Legtöbben ma már szerencsére nem személyes tapasztalat alapján ismerik a bebörtönzés, megalázás, a szabadság elvesztésének élményét, így bár az igazságtétel talán megkésett, de így is mindig aktuális – mondta a megemlékezésen Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke. 

kommunizmus, megemlékezés, koszorúzás
Koszorú és mécseseket helyeztek el az egybegyűltek Kalocsán, az 56-os emlékparkban
Fotó: Zsiga Ferenc

A szónok hozzátette, a kommunizmus gyilkos ideológiája hozzávetőlegesen 100 millió ember életébe került határokon innen és túl. – És ez a szám nem végleges. Sosem lesz az. Édesapák, édesanyák, nagyszülők, testvérek, barátok, soha beteljesedni nem tudó szerelmek, derékba tört álmok és vágyak. Megnyomorított életek, a fizikai és lelki erőszak áldozatai. Mert a kommunizmus embert pusztító hazugságáradata nemcsak fizikailag ölt, hanem a lelkeket, a szellemet próbálta megroppantani, maga alá gyűrni, végképp eltörölni azt, ami a nemzeti emlékezet, a valós magyar történelem. Az áldozat mindenki, mert Magyarország ezért nem járhatta be azt az utat, amelyet Európa szerencsésebbik része a II. világháború, vagy osztrák barátaink 1955 után bejárhattak – mondta Pécsi Vivien, aki szerint Európa ma nem tud megfelelően viszonyulni a kommunizmus borzalmas örökségéhez, ez azonban bennünket, magyarokat nem kell, hogy reménytelenséggel töltsön el. 

A rendezvény zárásaként  az egybegyűltek koszorú és mécsesek elhelyezésével rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában