Műalkotás

2024.02.09. 18:35

Felújítanák a megrongált Hunyadi-szobrot Jánoshalmán

Hunyadi János, a város névadójának szobrát 1981-ben állították fel Jánoshalma központjában a Béke-téri parkban. A műalkotást, amelyet az elmúlt évtizedek alatt többször is megrongáltak, néhány éve szállították el a városközpont felújítása során és helyezték el a jánoshalmi Városgazda Kft. telephelyén.

Pozsgai Ákos

Czeller Zoltán polgármester mutatja a Hunyadi-szobrot a Városgazda Kft. raktárában.

Fotó: Pozsgai Ákos

Czeller Zoltán polgármester elmondta, hogy a sokáig megbecsült köztéri szobor jelenleg is ékessége lehetne a városnak, ha vandál kezek súlyosan meg nem rongálják. A felállítását követően évtizedekkel ezelőtt már csúfosan kivájták a szemeket, letörték az orrát, megcsonkították a fogakat és tucatnyi más sérülést okoztak az elkövetők a törökverő hős Hunyadi János mellszobrán.

A Béke téri park Főtér felőli részének felújítása kapcsán szóba került a szobor restaurálása, de az ekkor már súlyos beteg Kő Pál szobrászművész egészségi állapota miatt erre nem került sor. A Kossuth-díjas szobrászművész 2020. június 7-én, 79 éves korában elhunyt.

Az város vezetése a park felújításának idejére, a szobor állagának megóvása érdekében az alkotást elbonttatta és a Városgazda Kft. Mélykút úti telephelyén helyezte el egy raktárban. Az önkormányzat terveiben szerepel a Béke-téri Park Polgármesteri Hivatal felőli részének közeljövőben való felújítása is, ezért a képviselő-testület még nem döntött a szobor további sorsáról, az új helyét még nem jelölte ki.

Fotó: Pozsgai Ákos

Czeller Zoltán polgármester a város lakosságának véleményét kéri, hogy hol legyen a szobor új helye. Új helyszínként felmerült már a Hunyadi János Általános Iskola udvara is, ahol az indoklás szerint jóval védettebb helyen lenne. Más vélemények szerint azonban a szobornak mindenképpen közterületen kell lenni, hogy bárki megnézhesse. A felújításra szoruló szobor végleges elhelyezéséről az önkormányzat ad majd hivatalos tájékoztatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában