Év embere

2024.02.08. 06:50

Dr. Filus Erika: duplájára nőtt a múzeumi látogatók száma

A Petőfi Népe és a Baon.hu keresi 2023 Év emberét. Ezúttal is olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjat. Cikkünkből dr. Filus Erikát, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatóját ismerhetik meg.

Barta Zsolt

Dr. Filus Erika

Fotó: Barta Zsolt

Dr. Filus Erika a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója 2019. augusztusától. Tavaly duplájára nőtt a költő nevéhez fűződő emlékház látogatóinak a száma. Néprajzosként szívügye a helyi szlovákság kultúrája. Behatóan foglalkozott a lakodalmi szokásokkal, a disszertációját az egyedülálló kiskőrösi viseletből írta. Két gyermek édesanyja.

Tavaly 41 ezerre nőtt a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum látogatóinak a száma. Ez különösen nagy látogatói létszámot jelent egy 14 ezres lélekszámú városban – fogalmazott dr. Filus Erika, az intézmény igazgatója. A szakember 2019 augusztusban kapott megbízást a kiskőrösi múzeumi centrum vezetésére. A Petőfi 200 programsorozat az egész ország figyelmét Kiskőrösre, a szülőhelyre, és a kultuszát kiemelkedően ápoló múzeumra irányította.

Jelentős részt vállaltak a Petőfi-kultusz ápolásából

Mint mondta, a városban számos olyan program és fejlesztés valósult meg, amely mérföldövet jelent a település történelmében. A múzeum jelentős részt vállalt a Petőfi-kultusz ápolásából, illetve az emlékéves rendezvényekből is. Hangsúlyozta, hogy a munkatársai elhivatottsága és a szakmai munkája nélkül nem lehetett volna sikeres a programsorozat.

A kollégái kiváló munkájának köszönhető több nívós elismerést kapott az intézmény. A múzeum tevékenységét ugyanis Az Év Tájháza 2023, illetve Az Év Kiállítása 2023 megtisztelő címekkel ismert el a szakma, dr. Filus Erika tavaly év végén vármegyei Prima díjas elismerést kapott a magyar tudomány kategóriában. Az elismerések a magas szakmai teljesítmény állomásai.

Az igazgatónő vallja, hogy megállni nem lehet ezen az úton, tovább kell haladni. Ezt elvárja Kiskőrös közönsége, Petőfi Sándor tisztelőinek hatalmas tábora, és természetesen a hazai múzeumi szakma is.

Széles közönségnek szólnak a programok

A jövővel kapcsolatban elmondta: „Munkahelyemen folytatjuk a megkezdett munkát, az emlékévek lezárultával is tartjuk az elért színvonalat, illetve olyan programkínálatot állítottunk össze, amely a legszélesebb közönségnek szól. Mivel valamennyi múzeumi épületünk átesett a felújításon és újak a kiállításaink, idén és a közeljövőben a rendezvényekre koncentrálunk, újra nagyobb hangsúlyt helyezünk a múzeumpedagógiai foglalkozásokra, és bekapcsolódunk a Nemzeti Örökség Intézete által mentorált Emlékezetpedagógiai programba is.”

Amikor a családjáról kérdeztük, röviden ennyit válaszolt: „második generációs értelmiségi családban születtem, édesanyám lakóhelyünk, Kaskantyú volt jegyzője, szőlész édesapám kertész-mérnöktanár. Mindketten számos segítő szervezet tagjai. Testvérem, Andrea Kaskantyún dolgozik pedagógiai asszisztensként. Férjezett vagyok, két fiúgyermek édesanyja.”

Életrajz

1996–2000 Petőfi Sándor Gimnázium, Kertészeti Szakközépiskola és Kollégium, Kiskőrös

2000–2005 Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

2006-tól Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum néprajzos munkatársa

2007–2010 ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola, Budapest

2017 PhD fokozat, Summa cum laude (2017), kutatási területe a kiskőrösi szlovákság, különösen annak viseletkultúrája

2019 augusztusától a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója

Szavazzon az Év emberére!

Az online szavazás során február 14-én 10 óráig tudják olvasóink leadni a szavazatokat. Egy jelöltre egy napon egy e-mail címről csak egy szavazatot adhatnak le, de több jelöltre is szavazhatnak. A szavazási oldalon a szavazatszámok nem lesznek láthatók. A legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a szavazás lezárása után a baon.hu oldalon és a Petőfi Népében is közzétesszük.

Az Év emberére itt szavazhat! 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában