Kecskeméti Vadaskert

2024.02.02. 19:00

A medvék szerint még várat magára a tavasz – galériával

A Kecskeméti Vadaskert örvös medvéi szerint, a tavasz még várat magára. A népi hagyomány szerint: február 2-án a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, és ha napos időt talál, meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot szemeiből és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, tehát véget ér a tél, és közeleg a tavasz!

Sebestyén Hajnalka

Lucky és Buddha a szép napsütésben jóízűen falatoztak

Fotó: Bús Csaba

Pénteken Kecskeméten sütött a nap. A Vadaskertben élő 30 éves örvös medvék, Lucky és Buddha meglátta az árnyékát. Az állatkerti medvék azonban nem alszanak valódi téli álmot. Éjjelenként komfortos állatházukban pihennek, nappal pedig gondozóik jóvoltából bőséges és változatos táplálék ellátásban részesülnek, ezekben a hónapokban is. Így nem meglepő, hogy Lucky és Buddha nem fordult vissza, nem ijedt meg az árnyékától. A szép napsütésben jóízűen falatoztak a látogatók nagy örömére. 

A Medveles és medvejóslás alkalmából Zomboryné Polyák Irén, a Vadaskert igazgatóhelyettese mesélt az állatok téli ellátásáról, és a tervezett fejlesztésekről. 

A Kecskeméti Vadaskert lakói jól viselték az idei telet, a hideg éjszakákat. Mindenki jól van. Ennek érdekében sokat tesznek a gondozók. Télen bőségesebb, energiadúsabb takarmányt kapnak, a pihenőhelyeik pedig száraz és meleg kialakításúak, például bőségesen be van almozva, több helyen hőfüggönyöket tettek fel a beállóházak bejáratára. Utóbbit például a lámák és az addax antilopok szívesen használják. A leghidegebb téli éjszakákon a Majomházban azonban kiegészítő fűtést kellett alkalmazniuk.

A befagyott vizet naponta többször cserélik, és a lédús gyümölcsöket és zöldségeket pedig csak fagypont feletti hőmérsékleten adják az állatoknak. Télen mindezek mellett több vitamint és ásványi anyagot kapnak kiegészítésként a takarmányhoz az állatok.

A vidrák és a récék úszómedencéjét, ha teljesen be van fagyva, úgy hagyják, amint kisebb olvadás indul rajta, a biztonságuk érdekében feltörik a jeget. A vidrák egyébként csak jó időben szeretnek pancsolni, a befagyott jégen gyakran csúszkálnak. 

Tavasszal ismét több állat születik a Vadaskertben

Zomboryné Polyák Irén örömmel osztotta meg hírportálunkkal, hogy tavaszra ismét nagy bébibummra számítanak. Várhatóan több állat is születik, például a csacsi, a kenguru, a kameruni törpekecske, az indiai antilop, a láma, a dámszarvas, a muflon és a gyűrűsfarkú maki családoknál. Több madárfajnál is várható költés, például a bütykös lúd, récék, indiai lúd, az emu, a nandu és a fehér gólya esetében is. 

Végül a szakember elmondta: több fejlesztést is terveznek 2024-re. Ezek egy része a meglévő férőhelyek felújítását érintik, de várhatóan új fajok is érkeznek, számukra új helyeket alakítanak ki. Egész évben folyamatosan szerveznek majd családi programokat, és minden hétvégén látványetetésekkel várják az érdeklődőket. Március 15-éig, a téli szezonban szombaton és vasárnap 10.30-kor és 14 órakor csatlakozhat bárki a szakvezetéses látványetetésekhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában