Találkozás

2024.02.15. 10:43

A kecskeméti harangjáték rabul ejtette Lengyelország helyettes-nagykövetét – galériával

Katarzyna Ratajczak-Sowa asszonyt, a budapesti lengyel nagykövetség osztályvezető-tanácsosát Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója és munkatársai, valamint a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa fogadta szerdán a Lechner Kávéházban.

Orosz Fanni Flóra

A kecskeméti városháznál is járt Katarzyna Ratajczak-Sowa asszony, a budapesti lengyel nagykövetség osztályvezető-tanácsosa

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Az önkormányzati tisztségviselő meghívására a jelenlévők egy barátságos hangulatú kávézás és kötetlen beszélgetés után közösen megtekintették a városháza állandó kiállítását a látogatóközpontban, majd a résztvevők együttesen felkeresték a hírös város lengyel vonatkozású köztéri műtárgyait. Katarzyna Ratajczak-Sowa asszony nagy lelkesedéssel csodálta meg a városközpont nevezetességeit, de széles mosolya egyértelműen elárulta, hogy mi volt a kedvence: a szerdai napsütésben a kecskeméti harangjáték koronázta meg a körutat. 

A Lengyel Köztársaság budapesti diplomáciai képviselője vendéglátói társaságában szemügyre vette az úgynevezett Nulla kilométerkőt, majd a csoport végigjárta a „lengyel-magyar utat”, érintve a lengyel-magyar barátság fáját és az emlékkövet a szomszédos Katona József téren. A barátság fája mindössze néhány év alatt szép, terebélyes lombkoronát növesztett, ami jelképezi a két ország közötti szoros kapcsolatot. Ezt követte a Karol Wojtyla Barátság Központ Egressy utcai épülete környezetében elhelyezett, a lengyel származású Szent II. János Pál pápát ábrázoló mellszobor, a Wojtyla-napóra, a lengyel-magyar barátság emlékoszlop és a lengyel szövegezésű emléktábla a népkonyha homlokzatán.  

A városnézés végéhez közeledve a résztvevők koszorút helyeztek el a pápaszobornál, majd a reggelihez hasonlóan, barátságos szellemben beszélgettek a következő időszakra vonatkozó közös tervekről, melynek a karitatív létesítmény díszterme adott otthont.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában