Népszokás

2024.01.05. 17:18

Vízkeresztkor megáldják a házakat, a kecskeméti népkonyha is áldást kapott – galériával

A népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központ 19 esztendős fennállása során hagyománnyá vált, hogy vízkereszt alkalmából megáldják a házat. Idén vízkereszt, azaz január 6. szombatra esik, így pénteken történt meg a házáldás. Dr. Finta József, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa, érseki helynök szenteltvízzel meghintette a szociális intézmény helyiségeit. Az ajtó szemöldökfájára – szentelt – íróeszközzel felírta az évszámot és népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének kezdőbetűit.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Finta József, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa, érseki helynök szenteltvízzel meghintette a szociális intézmény helyiségeit

Fotó: Bús Csaba

A Gáspár, Menyhért, Boldizsár kezdőbetűi kétféleképpen jelennek meg. Egyrészt: 20 + G + M + B + 24. Más értelmezés szerint 20 + C + M + B + 24, ennél a 3 betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat! A Wojtylában ez utóbbi olvasható.  

A vízkereszt ünnep eredetét Lévai Jánosné, önkormányzati képviselő, tanácsnok elevenítette fel. Az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, megnyilvánulásának mozzanatait kapcsolja össze: a Napkeleti Bölcsek eljövetelét, Jézus megkeresztelésének az ünnepét, valamint a kánai menyegző csodatételét.

Amikor Jézus 30 éves lett, elment a Jordán folyóhoz. Ott Keresztelő Szent János megkeresztelte, és Jézus ettől kezdve tanítani kezdett. Ennek emlékére Keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét és áldották meg a vizet.

A kánai menyegzőn Jézus édesanyja kérésére az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta. 

vízkereszt az ünnepi keresztelés napja is. A katolikus egyházban ezen a napon a templomokban vizet szentelnek. Szokás a templomokból a szenteltvizet hazavinni, sokak szerint ennek a víznek gyógyító a hatása. Ezen a napon a házakat sóval és vízzel szentelték meg, a kimaradt szenteltvizet pedig a kútba öntötték azért, hogy a benne lévő víz ne romoljon meg.

A vízkereszt eredetének felidézése után a wojtylás sorsközösség nevében az idén 90. életévét betöltő Jámbor Jánosné Katika nyugalmazott pedagógus mondott köszönetet Isten gondoskodó szeretetéért, azért, hogy a karácsonyi ünnepkörben több száz rászorult jutott táplálékhoz a Wojtyla Házban. Elmesélte azt is, hogy jutott ő a sorsközösség tagjai közé, mekkora szeretettel fogadták. 

A rendezvény hangulatát emelte Szabó Sándor tárogatóművész. A pénteki ebédet a Nagytemplom hívőközössége ajánlotta fel. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában