Évforduló

2024.01.17. 15:57

Tóth Menyhért Kossuth-díjas festőművészre emlékeztek Kalocsán – galériával

A napokban, Tóth Menyhért születésének 120. évfordulója alkalmából a kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban Tamás László nyugalmazott könyvtárigazgató „Az én Tóth Menyhértem” című izgalmas, érdekességekben gazdag előadásával emlékeztek az egykor Miskén élő és alkotó Kossuth-díjas festőművészre.

Zsiga Ferenc

Tamás László

Fotó: Zsiga Ferenc

Az előadótermet megtöltő közönséget Csikós Marianna, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki beszédében rámutatott: Miskén nagy becsben tartják és hűen ápolják Tóth Menyhért Kossuth-díjas festőművész emlékét, akiről iskolát és utcát is elneveztek. A község polgármesterét, dr. Serfőző Csabát távollétében Kohl Ferencné közművelődési munkatárs képviselte. A településvezető résztvevőkhöz intézett levelét Csikós Marianna olvasta fel.

– Miske község önkormányzatának nevében a település polgármestereként nagyon örülök annak, hogy Kalocsa, mint járási központ sem feledkezett meg a községünkben élt és alkotó Tóth Menyhért Kossuth-díjas festőművészről. Örömmel tölt el bennünket, ha Miske híres festőművésze bárhol a világban, bármilyen fórumon is említésre kerül. Elődeinkhez híven méltón kívánjuk őrizni Tóth Menyhért emlékét. Ezért is nyilvánítottuk a 2024-es évet Miske községben Tóth Menyhért emlékévvé, melynek során több rendezvénnyel is várjuk majd a Tóth Menyhért élete és művészete iránt érdeklődőket. A tervezett programokat később ismertetjük – áll a levélben.

A festő születésének 120.évfordulója alkalmából Tamás László nyugalmazott könyvtárigazgató tartott információkban és érdekességekben gazdag előadást. A prezentáció előtt, mintegy az esemény alaphangulatát megadva felesége, Tamás Lászlóné Dóra nagy átéléssel Pintér Lajos: Tóth Menyhért árvasága című versét szavalta el.

Tamás László, aki az 1970-es években Tóth Menyhért egykori miskei szülői-, illetve alkotóházában – most Tóth Menyhért Emlékház – személyesen is találkozott a halála után 10 évvel posztomusz Kossuth-díjjal elismert művésszel, előadásában több, eddig nem, vagy alig ismert érdekességgel szolgált.

A nyugalmazott könyvtárigazgató egyebek mellett elmondta: – Ugyan a XX. századi magyar festészet kiemelkedő jelentőségű alakja 1904-ben Szeged-Mórahalmon született és Budapesten 1980-ban hunyt el, életének nagyobbik részében Miskén élt és alkotott. Tóth Menyhért 1929-35 között a Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mestere, Vaszary János már akkor felfedezte benne rajz- és festőtehetséget. Ismertségében az 1976-os év hozott jelentős áttörést, az akkori kulturális miniszter kérésére a Műcsarnok valamennyi kiállítóterében egy-egy Tóth Menyhért képet állítottak ki. Ugyan művészetét, alkotásait több művészettörténész megpróbálta kategorizálni, de ez Tóth Menyhért egyéni útkeresése miatt nem sikerült. Annyiban talán mégis, hogy képzőművészetét leginkább Gulácsy Lajoséhoz és Csontváry Kosztka Tivadaréhoz hasonlítják. Utóbbival még Tóth Menyhért életútja is azonosságot mutat, hiszen Csontváry ugyanúgy magányos festő volt, mint a miskei alkotó, és művészetének jelentőségét is csak a halála után ismerték el igazán. A művészeti irányzatokba való besorolásáról Tóth Menyhért úgy vélekedett: „Egy parasztnak is lehet álma.” 

Az előadó kitért arra is, hogy Tóth Menyhért alkotásából 2007-ben a Kieselbach Galéria és Aukciós Ház rendezett nagyszabású kiállítást. Tóth Menyhért magányosan, visszavonultan élt, családja nem volt, napközben paprikát és majorannát kapált, abból vásárolta a vásznat és a festékeket, alkotásainak egy részét 30 évig a padlás őrizte. A főiskolai évei alatt volt olyan időszaka, amikor nem beszélt senkivel, egyesek szerint, mint megannyi nagy művész „az őrült és a zseni határán billegetett”. Hagyatéka, alkotásainak nagy része a Bács-Kiskun Vármegyei Múzeum kecskeméti képtárában található. Tóth Menyhért művészetének XXI. századi elismertségét jól reprezentálja, hogy az elmúlt évben a Szépművészeti Galéria nagy festőművészek alkotásaiból rendezett kiállítását két Tóth Menyhért kép zárta – mondta egyebek mellett előadásában Tamás László.

Az esemény a Fehér izzásban című, Tóth Menyhértről készült dokumentumfilm azon részletének bejátszásával zárult, amelyben a festő művészetének filozófiáját, esszenciáját összegezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában