KVÜ

2024.01.19. 14:50

Péntek hajnal óta folyamatos a hó- és síkosságmentesítés Kecskeméten – galériával, videóval

A pénteki havazás Bács-Kiskun vármegyét, köztük Kecskemétet sem kerülte el. A városban már hajnalban megkezdték a síkosságmentesítést. A szakemberek először a tömegközlekedési-, a fő gyűjtő- és gerinc útvonalakon kezdtek el dolgozni, valamit a közjárdák, a kerékpárutak valamint az autóbusz járdaszigetek és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek síkosságmentesítését végezték el. Délután azonban már a hóeltakarítási munkálatokat is meg kellett kezdeni.

Lizik-Varga Katalin

Illusztráció

Forrás: Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. (KVÜ)

Kecskemét önkormányzatának úthálózatán a téli időszakban mintegy 206 kilométer hosszúságú 1 219 455 négyzetméter felületű szilárd burkolatú úton, 67,6 kilométer hosszúságú 167 598 négyzetméter felületű kerékpárúton és járdán, valamint megközelítőleg 336 kilométer hosszúságú földúton kell a síkosságmentesítésről és a lehullott hóréteg eltávolításáról gondoskodni.

Ezen túlmenően több mint 300 db autóbusz járdasziget, és 253 darab kijelölt gyalogos-átkelőhely síkosságmentesítését, hóeltakarítását kell elvégezni, melyre 5 darab 3,5 tonnás platós gépjármű áll rendelkezésre, 75 fő kézi munkaerővel. A Főtér folyamatos hó- és síkosságmentesítéséről 14 fő köztisztasági dolgozó gondoskodik.

A feladatellátást Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzatának megbízásából, közfeladat-ellátási szerződés alapján az önkormányzat által üzemeltetett területeken a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) látja el alvállalkozó bevonásával. A számozott főutak városunkon keresztülfutó szakaszain a Magyar Közút Nonprofit Zrt. lát el téli útüzemeltetési feladatokat. A KVÜ a feladatellátás során az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak beszerzéséről rendszeresen gondoskodik és amennyiben az időjárási helyzet szükségessé teszi, elrendeli a téli útüzemeltetési készenlétet. Ennek keretében beindítja az őrjáratot, napi 24 órában ügyeleti szolgálatot lát el, fogadva a bejelentéseket és elrendeli a dolgozók számára az otthoni készenlétet. 

Milyen ütem szerint történik a hó- és síkosságmentesítés?

A gördülékeny feladatvégzés érdekében a helyi közutak védekezési rendszerbe vannak sorolva, ez alapján 3 ütemben végzik a hó- és síkosságmentesítést. 

Pénteken 13 óráig az 1. ütemben előírtak szerint dolgoztak, vagyis az őrjáratos utakat sózták és tisztították. Délután azonban a 2. ütemben végezendő feladatok ellátását is megkezdték. Az első ütemben a tömegközlekedési-, fő gyűjtő- és gerinc útvonalak, a közjárdák és kerékpárutak sózási, valamint hótolási munkáit végzik el.

Összesen mintegy 95 kilométer hosszúságú és 680 ezer négyzetméter felületű szilárd burkolatú úton átlagosan 6,9 méter szélességben, és mintegy 42 kilométer hosszúságú, 98 ezer négyzetméter felületű kerékpárúton és járdán átlagosan 2,7 méter szélességben végzünk beavatkozást – tájékoztatott a KVÜ sajtóügyekért felelős osztálya. Mint írták, a közutak, valamint kerékpárutak és járdák mentesítésével egyidejűleg kézi munkavégzéssel a több mint 300 darab autóbusz járdasziget, és 253 darab kijelölt gyalogos-átkelőhely síkosságmentesítését, és hóeltakarítását is el kell végezniük. A sózási munkák során lehetőség szerint alásózás történik, mert így sokkal hatékonyabb munkát lehet végezni, mivel a havat a járművek nem tudják a burkolatra tömöríteni, és így nem alakulnak ki jégbordás, jeges utak – hangsúlyozták. A beavatkozást az észleléstől vagy bejelentéstől számított 2 órán belül kell megkezdeniük.

Délután 13 órakor már 5 centiméter fölötti hóréteg borította Kecskemét útjait. Ezért megkezdték a hóeltakarítási munkákat is.

Az őrjáratos utak sózását követően lehet megkezdeni a rayonos utak, vagyis az egyéb városrészeken belüli gyűjtő- és jelentősebb forgalmú, vagy nagyobb lejtésű utak sózását, síkosságmentesítését. A munkákat az észleléstől számított 6 órán belül kell befejezni. Ezeken az útszakaszokon a hóeltakarítási munkákat csak 10 centiméter vastagságú hóréteg után kezdik meg.

Milyen géppark áll rendelkezésre a beavatkozáshoz?

  • 7 darab nagyteljesítményű gépjármű sószóróval + hóekével felszerelve 
  • 2 darab nagyteljesítményű sószóróval felszerelt gépjármű
  • 1 darab Holder Muvo eszközhordozó hóseprűvel, sószóróval 
  • 1 darab Multicar M30G sószóró felépítménnyel + hótoló lapáttal
  • 6 darab kisteljesítményű gépjármű sószóróval + hóekével felszerelve 
  • 2 darab kisteljesítményű gépjármű hóekével felszerelve
  • 8 darab nagyteljesítményű hóekével felszerelt munkagép

Rendkívüli időjárás esetén további bevethető gépek:

  • 4 darab gréder
  • 4 darab homlokrakodó 
  • 1 darab dózer
  • 10 darab nyerges, 18 darab 4 tengelyes jármű hó elszállításra.
  • 15 darab nagyteljesítményű munkagép (homlokrakodó, gréder).

Milyen anyagokat használnak?

A KVÜ az alvállalkozóval közösen teljeskörűen gondoskodik a védekezés során szükséges olvasztó- és érdesítőanyagok beszerzéséről, szakszerű tárolásáról és folyamatos biztosításáról. A közutak síkosságmentesítése sószórással történik.

A frekventált gyalogosforgalmú területeken, mint a Főtér vagy a Rákóczi utca szintén a KVÜ végez hó- és síkosságmentesítést. Ezeken a területeken A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5.§ (2) bekezdésében foglalt előírásokra figyelemmel a kijelölt területeken (parkokban) a hagyományos útszóró só helyett a környezetbarát jégoldó granulátumot vagy pelyhet használnak.

Mi a lakosság feladata?

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének 16/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete a köztisztaságról és a hozzá kapcsolódó intézkedésekről szabályozza az ingatlantulajdonosok feladatát a hó- és síkosságmentesítés területén. Ennek megfelelően az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti burkolattal ellátott járda, kijelölt gyalogút, gyalog- és kerékpárút 

aa) legfeljebb 3 méter együttes szélessége esetén a teljes területének, 

ab) 3 métert meghaladó együttes szélessége esetén a közterület határától számított 3 méter széles területének, 

b) tömbtelek esetében a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére szolgáló járda teljes területének, körüljárására szolgáló járda közterület határától számított legfeljebb 3 méter szélességű területének a hó- és síkosság-mentesítéséről és tisztántartásáról.

Aki a kötelezettségét nem teljesíti, azzal szemben a jegyző közigazgatási bírságot, a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki. 

A járdák síkosságmentesítése A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5.§ (2) bekezdésében foglalt előírásokra figyelemmel kizárólag környezetbarát, külön erre a célra használható anyagokkal lehetséges. 

Reggel óta tart a havazás Baján is

A szél néha felélénkül, időnként hófúvás is tapasztalható, a hőmérséklet 0 Celsius-fok körül alakul.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában