Koszorúzás

2024.01.15. 16:47

Mátyási József íróra, költőre emlékeztek kecskeméti tisztelői – galériával

Mátyási József Izsákról származó kecskeméti ügyvédre, író-költőre emlékeztek meg tisztelői hétfőn, halála évfordulóján a Ráday Múzeum, az Irodalomtörténeti Társaság Bács-Kiskun Megyei Tagozata és a Bács-Kiskun Megyei Írók, Költők Baráti Köre szervezésében megtartott Mátyási József Emléknapon.

Horváth Péter

A Kecskeméti Törvényszék épületén álló emléktáblánál tartottak koszorúzást

Fotó: Bús Csaba

Mátyási József a Rákóczi utca és Mátyási utca sarkán − a Kecskeméti Törvényszék épületén − álló emléktáblájánál tartott koszorúzás előtt Mesznéder Klára helytörténész beszélt Mátyási életéről és munkásságáról.

Elmondta, hogy hajdan a Törvényszék épülete helyén állt Mátyási József háza, ahol haláláig lakott. Mátyási jogász végzettséggel rendelkezett, és sok helyen képezte magát: Izsákon, Nagykőrösön, Kecskeméten és Debrecenben, Pozsonyban pedig németül tanult. Debrecenben ügyvédi oklevelet szerzett, és Pesten töltötte gyakorlatát. 

Teleki József gróf, majd 1796 körül Fekete János gróf titkára lett, akit már korábban is ismert, és akivel 1792-ben utazást tett Németországba, Frankfurtba. Közbenjárására a gróf több magyar fiatalt segített, köztük Csokonait is. 1803-ig állt a gróf szolgálatában, utána Pesten ügyvédeskedett, később Kecskemétre költözött. Élete utolsó huszonöt évét Kecskeméten töltötte. Mesznéder Klára elmondta, hogy Mátyási József korának egyik szeretett személyisége volt, a kecskemétiek igen pártfogolták. Művei közül kiemelkedik az Erdélyi utazás és a Kis-ítélet napja, melynek témája az 1794. évi kecskeméti tűzvész. 

Egyediné Gál Erika, a Katona József Könyvtár Egyediné Gál Erika Helyismereti és regionális osztály vezetője további részletekkel szolgált a költő életéről és munkásságáról, kihangsúlyozva, hogy ahogyan Katona József költői géniuszát is életében ismerte szülővárosa, úgy Mátyási Józsefben is a költői géniusz csalhatatlan jelét látta meg 1828. május 5-én a kecskeméti tanács, amikor kiváló költői érdemeiért polgári joggal ruházta fel.

Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után a megemlékezők a Ráday Múzeumban előadásokat hallgattak meg Mátyási Józsefről, valamint bemutatták a Mátyási Emlékkönyvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában