Stuttgart

2024.01.28. 15:30

Magyar szakácsok öregbítik majd a hazai gasztronómia hírnevét Németországban

Különböző kategóriákra osztva, tehetséges szakácsok találkoznak február 2. és 7. között Németországban a Messe Stuttgart területén. A szám szerint 26. IKA szakácsok olimpiáján (IKA Culinary Olympics/Olimpyade der Küche) a 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület tizenegy fős, Ságodi Márk, Kutyifa Gábor, Friedrich Antal, Paskó Csaba, Bándi Domokos, Bottyán Szilvia, Ferner Tina, Kubinyi Dániel, Pasztornyicki László, Balog Martin alkotta csapata képviselteti magát, kapitányuk, felkészítőjük Varga Károly többszörös világ-és olimpiai bajnok mesterszakács.

Gulyás Sándor

Friedrich Antal, Balog Martin és Varga Károly 

Nincs még egy nemzetközi szakácsverseny olyan sokszínű, átfogó és izgalmas, mint a stuttgarti mega esemény. Az IKA/Culinary Olimpia a világ legtehetségesebb gasztronómiai művészeit gyűjti össze. Különböző kategóriákra osztva, tehetséges szakácsok találkoznak a versenyzés iránti szenvedéllyel a kulináris olimpián. A verseny maximális koncentrációt és nagy tudást igényel.

– Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Varga Károly séf úr beválasztott az egyesületbe, aminek egyik pozitívuma, hogy összetartozásról szól, segítsük egymást határon innen, határon túl. Hatalmas bizonyítási vágy van bennem. Rengeteget készülök, gyakorlok, hogy ne okozzak csalódást se neki se magamnak. Egyre nagyobb a stressz, a kora reggeltől éjszakába nyúló munkanapok. Az olimpián számos új dolgot, új stílust el tudok majd lesni, amit akár az itthoni versenyeken tudok kamatoztatni és fejlődni – mondta el hírportálunk érdeklődésére Balog Martin, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke, a Magyarok étele 2023. szakácsverseny győztese, 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület csapatának tagja.

A nemzetközi megmérettetésen találkozik az olimpiai szellem. Az IKA/Culinary Olympics a nemzetközi kulináris elitet vonzza, hogy csatlakozzon a világ legnagyobb, legrégebbi és legsokoldalúbb kulináris művészeti kiállításához. A csapatok, közöttük a 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesület szakácsai az olimpiai aranyért főznek az üvegkonyhákban, a látogatók testközelből nézhetik meg őket, a szurkolók pedig a világ minden tájáról követhetik nyomon az olimpiai élményt az „IKA TV” élő közvetítésén keresztül.

– Már 2010-ben Luxemburgban, életem utolsó és talán legsikeresebb világbajnoksága után fogalmazódott meg bennem az a meghatározó gondolat, hogy jó lenne egy határokat átívelő, kárpát-medencei, valamint a diaszpórából, a világ összes magyarságából egy nemzeti szakács- és cukrász válogatottat összeverbuválni. Nem tagadom hazafias érzelmeim, az összetartozásunk szívet melengető érzése meghatározó volt a gondolatom megszületésében, és most a 2024-es olimpiára valóra is vált – tette hozzá  Varga Károly többszörös világ-és olimpiai bajnok mesterszakács, csapatkapitány.

A 8 Régió Magyar Gasztronómiai Egyesületet egyik legfontosabb célkitűzése a magyar étkezési kultúra színvonalának emelése, a táplálkozási szokások változtatása, befolyásolása a korszerű étkezési szokások és az egészséges táplálkozás figyelembevételével. Mindemellett, hogy összefogja a gasztronómia területén tevékenykedő szakembereket, megjelenési fórumot biztosítva számukra.

– Az egyesület tagsága nemzetközi mégis magyar, mert Magyarországon és a diaszpórában élünk és tevékenykedünk. Célunk a magyar étkezési kultúra színvonalának emelése, a táplálkozási szokások változtatása, befolyásolása a korszerű étkezési szokások és az egészséges táplálkozás figyelembevételével. A méltán híres magyar gasztronómia hagyományainak életben tartása, a magyar konyha elismertségének növelése belföldön és külföldön egyaránt. Az egyesület célja továbbá, hogy összefogja a gasztronómia területén tevékenykedő szakembereket, megjelenési fórumot biztosítva számukra, különböző rendezvényeken, versenyeken. Hiszem, hogy az alázatos munka, a szakmaszeretet és elhivatottság méltó elismerést szerez a szakmában, hazánkban és a nemzetközi porondon is. Kiváló alkalom lesz minderre a 26. IKA szakácsok olimpiája – fogalmazott Friedrich Antal, az egyesület elnöke.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában