KNP

2024.01.17. 12:42

Madárodúkat készítettek az önkéntesek a Peszéri-erdőben

A tavalyi önkéntes tevékenységekben gazdag esztendőt követően évadnyitó programmal várták a résztvevőket múlt szombaton a Peszéri-erdőben. Ezúttal a jelenlévők „A”-típusú madárodúkat készítettek gyalult deszkákból – számolt be honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Az önkéntesek gyalult deszkákból állították össze a madárodúkat

Forrás: knp.hu

Fotó: Schneider Viktor

Mint írták: a résztvevőket dr. Vadász Csaba, az esemény egyik házigazdája köszöntötte, és beszélt az erdőkben kihelyezett mesterséges odúk fontosságáról. Mivel a költésre alkalmas öreg fák és természetes költőüregek száma meglehetősen kevés, ezért az erdei élőhelyeken is így segíthetjük a madarak (például kék cinege, örvös légykapó) sikeres költését.

– Az általunk elkészített „A” típusú odúkban várhatóan kék cinege és örvös légykapó fog költeni. A kékcinke a Peszéri-erdő gyakori, konstans fészkelőfaja – ugyanakkor a költésre alkalmas mikroélőhelyek száma igencsak limitált: sokkal kevesebb szűk bejáratú odú van, mint amennyire a kékcinkék részéről igény lenne – olvasható a knp.hu oldalon.

Mesterséges odúban kotló kék cinege
Fotó: Schneider Viktor / Forrás: knp.hu

– Az örvös légykapó a Duna-Tisza közén a nagyobb kiterjedésű tölgyesekben, illetve ártéri erdőkben van jelen költő fajként – de korántsem konstans faja alföldi erdeinknek. A Peszéri-erdő szerencsére stabil örvös légykapó populációnak ad otthont, de költésre alkalmas odvak száma e faj számára is limitált. Ezen madaraknak a védelme néha apróságnak tűnő dolgokon múlik: ami önkénteseinknek egy nap munkájába került, az a kékcinke költőállománynak az állománynövekedést, az örvös légykapó költőállománynak a biztos fennmaradást teheti lehetővé.

A hideg időjárás ellenére a jó hangulatú esemény eredményeképpen 64 darab „A”-típusú madárodút barkácsoltak a lelkes résztvevők. A nyers fából készült odúkat a megfelelő kezelés után a kora tavaszi időszakban önkénteseink segítségével helyezzük ki a Peszéri-erdőben. A költési időszakban pedig jelölőgyűrűkkel látjuk el az ott költő és nevelkedő egyedeket – írták.

A következő önkéntes napot február 11-én tartják és mindenkit szeretettel várnak, akik szeretnének hozzájárulni a Peszéri-erdő természeti értékeinek megőrzéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában