Koszorúzás

2024.01.20. 18:29

Kitelepítettek százaira emlékeztek Császártöltésen – galériával

Pénteken a Császártöltésről kitelepített németekre emlékeztek a helyi kitelepítési emlékműnél.

Barta Zsolt

A Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola nyolcadikos diákjai adtak emlékműsort a rendezvényen

Fotó: Angeliné Sebestyén Edit

Éppen 78 éve, 1946. január 19-én indult el Budaörsről az első, kitelepítésre ítélt magyarországi németeket szállító vonat, amelyet nagyon sok követett. Ilyen szerelvényekre kellett felszállniuk a töltésieknek is. Azt pontosan nem lehet tudni mennyi embernek kellett elhagynia a szülőföldjét a faluból. Az iratok, amelyeken a nevek fel voltak tüntetve, hiányosak. 

Takácsné Stalter Judit polgármester azt mondta, hogy becslésük szerint 450 lakosról lehet szó, de az sem kizárt, hogy akár több embert is érinthetett ez a szörnyűség. A polgárokat előbb Ausztriába, majd a későbbi NDK és az NSZK területére deportálták.

Kit is vettek fel a kitelepítési listára? Azokat, akik az 1941-es népszámláláson német nemzetiségűeknek vagy német anyanyelvűeknek vallották magukat. Ez alapján választották ki a kitelepítendőket. A kitelepítésre váró helyi lakosok egy része, amikor megtudta, hogy menniük kell, elbujdosott a határban, és amikor az etnikai tisztogatás véget ért, hazatértek. Azonban nem mindenki tudott a lakásába bejutni, mert a helyükre a Felvidékről kitelepített magyarokat költöztették be. Császártöltésen a két népcsoport közötti mindennapi viszonyra évtizedeken keresztül rányomta a bélyegét ez a tény. 

A Császártöltésről kitelepített svábok emlékére koszorút és mécsest helyezett el Császártöltés Község Önkormányzata nevében Lovasi Gábor alpolgármester és Andocsné Lei Mónika képviselő, a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Manhalterné Szeitz Orsolya elnök és Vikker Viktória képviselő. A Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola nevében a 8. osztályos diákok koszorúztak. Emlékműsort adott a 8. osztály, felkészítő tanáruk Schuszterné Bárth Éva volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában