Vízkereszt

2024.01.07. 15:30

Kiskunhalasról közvetített szentmisét a Kossuth Rádió és a katolikus rádió közösen – galériával

Urunk megkeresztelkedése ünnepén római katolikus szentmisét közvetített vasárnap délelőtt az MTVA Kossuth Rádió és a Magyar Katolikus Rádió közösen Kiskunhalasról, a Szent Péter és Pál Apostolok Főplébánia templomból. A szentmisét bemutatta Seffer Attila alsóvárosi plébános, orgonán kísért Ignácz Péter és Kovács Mihály, énekelt a templom énekkara.

Pozsgai Ákos

Seffer Attila plébános

Fotó: Pozsgai Ákos

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. A vízkereszt második evangéliumi története szerint, amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte, és ettől kezdve tanítani kezdett.

Újév első vasárnapján délelőtt Kiskunhalasról közvetített katolikus szentmisét a Kossuth Rádió és a katolikus rádió. Seffer Attila plébános a szertartáson arra emlékeztetett, hogy vízkereszt után, első vasárnap, Urunk, Jézus megkeresztelkedését ünnepeljük, aki tudatosan cselekedett, aki oda járult Keresztelő Szent János elé, aki részesült a bűnbánat fürdőjében, ő, aki igazából a bűnt nem ismerte. Emberré lett, mindenben hasonlóvá lett hozzánk, a bűnt kivéve. De mégis oda járult, beállt a sorba és kérte, hogy János keresztelje őt meg.

– A mai szentírás szakaszokból kicseng, hogy ő az, aki igazságot hoz a nemzeteknek, ő az, aki szelíd és alázatos, aki nem emeli fel a hangját, aki Isten igazságát hűségesen tanítja, ő az, aki a megroppant életutakat nem töri össze, a pislákoló életeket nem oltja ki, ő az, aki a mi üdvözítésünkön munkálkodik szüntelenül. Az apostolok cselekedetéből megtudtuk azt is Szent Lukács tolmácsolásában, hogy ő annak az Istennek a fia, aki nem személyválogató, aki előtt mindannyian kedvesek vagyunk, akik és amikor az Isten igazsága szerint cselekszünk, ő az, aki mindig mindenhol jó tetteket vitt végbe.  Ő az a Jézus, aki meggyógyítja a mi emberi gyengeségeinket, betegségeinket. Ő az, aki a béke örömhírét hirdeti mindannyiunk számára – hangoztatta a plébános.

Seffer Attila emlékeztetett arra is, hogy a megkeresztelésünk napja „az örök életünk nyitánya. Ekkor lettünk beleoltva a szentháromságos egy Isten örök létébe, ekkor lettünk Isten gyermekei. Ekkor kaptunk feladatot, hogy ismerjük meg és egyre jobban szeressük Jézust, az Isten fiát, aki testvérünkké lett. Ekkor kaptunk meghívást, hogy legyünk keresztények. legyünk olyanok, mint isteni barátunk és testvérünk, Jézus. Az emberi kapcsolatainkban ne emeljük fel a hangunkat, az Isten igazságához hűséggel ragaszkodjunk, jó tetteket vigyünk végbe. A szavunkkal, az életünkkel Isten békéjét és örömhírét hirdessük” – fogalmazott Seffer Attila. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában