Baon podcast

2024.01.09. 16:55

Kecskeméten is kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése – podcast

Már januárban tesztjelleggel, önkéntes alapon néhány kecskeméti társasházban már külön gyűjthetővé válik a konyhai zöld- és élelmiszer hulladék. Többek között ezekről is szólt Csongor Attila DTKh értékesítési vezetője a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási (DTkH) Nonprofit Kft. értékesítési vezetője először tájékoztatást adott a már zajló fenyőfa elszállításokról, mely Kecskeméten január 8-án vette kezdetét. Erről korábban már a baon.hu is hírt adott. 

Az interjúban kitért azon fenyőfákra is, melyeket később helyeznek ki a lakók. Február elsejétől indul a zöld hulladékgyűjtés a városban. Onnantól kezdve a fenyőfát már feldarabolva lehet kitenni, vagy saját használatra kell hasznosítani. 

A beszélgetés második részében a téma az idén kezdődő konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése volt. A részletekről a Mol MOHU már adott tájékoztatást. Kecskemét városa is bekerült azon 14 város közé, ahol elindul ez a fajta gyűjtés. Egyelőre önkéntesen, kísérleti jelleggel indítja el MOHU a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését. 

Ennek bevezetése már most januárban elkezdődik. Egyelőre a társasházak kapcsolódhatnak be a rendszerbe önkéntes alapon, jelentkezniük kell erre a gyűjtési lehetőségre. Az ebben a formában megvalósuló gyűjtés eredményeképp kevesebb ilyen típusú hulladékot kerül majd a kommunális hulladékba. A társasházaknak, a lakóknak erre a célra külön gyűjtőtároló edényzetet biztosítanak ingyenesen. 

Mi tehető bele? Kizárólag szerves hulladék, például gyümölcsök, zöldségek maradékai, kávézacc, tojáshéj, ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények helyezhetők bele. Mást nem szabad beletenni, mert nehezítené a feldolgozást. Például tilos beledobni csomagolóanyagot, pelenkát, papírzsebkendőt. 

További részleteket még ebben a hónapban megosztanak. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában