Fejlesztések

2024.01.20. 17:54

Idén is tovább szépül Kunbaracs

Szorgos munka folyt az elmúlt esztendőben a Felső-Kiskunság legkisebb, hétszáz főt számláló településén, Kunbaracson. A pályázati források, az önerő mellett a közösségi összefogás is nagyban hozzájárult az eredményességhez.

Gulyás Sándor

A közösségi összefogás nagyban hozzájárult az eredményességhez – hangsúlyozta Hegedűs Lászlóné polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

Több kisebb és nagyobb beruházás valósult meg az elmúlt esztendőben Kunbaracson. Az elnyert pályázati forrásoknak köszönhetően elkészült az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének energetikai korszerűsítése és felújítása.

– A háziorvosi rendelőnk és a védőnői tanácsadó épülete két ütemben újult meg. Elsőként a nyílászárók cseréje, és a vizesblokk rekonstrukciója készült el. Tavaly a Belügyminisztériumtól elnyert több mint 30 millió forint támogatásból az épület energetikai felújítása valósult meg. Kiépült a hőszivattyús fűtési rendszer, korszerűsítettük a falburkolatokat. A projekt részét képezte a falak és a födém hőszigetelése, egy előterasz kialakítása, a mozgáskorlátozottak számára pedig feljáró épült. Korábban már vásároltunk orvosi eszközöket, vérnyomás és vércukor mérőt, vizelet vizsgáló eszközt, fonendoszkópot, számítógépet nyomtatóval, hűtőgépet, új székeket, várótermi padokat, melyek a kulturált betegellátást segítik elő. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat segítségével vízelvezető rendszer, valamint új parkolók épültek 53 millió forint értékben településünkön – tájékoztatta hírportálunknak Hegedűs Lászlóné polgármester.

A tanyák villamosítására a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően 24 millió forint jutott, ami három ingatlant érintett. A harmadik tanyát decemberben kapcsolták be az áramhálózatba, a víztisztítók tavasszal készülnek el.

– Az új játszótér kialakítására hatmillió forintot nyertünk LEADER forrásból, amihez ötszázalékos önerőt biztosítottunk. 

A létesítmény kiegészítő eszközeit a Kunbaracsi Kulturális Egyesület 1,6 millió forintos Leaderes támogatásból, valamint közösségi összefogással telepítette. Ivókút, padok, asztal és hulladékgyűjtők kerülnek elhelyezésre. A korábbi években ugyancsak helyi közösség összefogásával tudtunk egy-egy rendezvény bevételéből új játékelemekett vásárolni. Kunbaracson azért is figyelemre méltó a beruházás, hiszen ez lesz az első új komplex játszótér településünkön. Önkormányzati forrásból és a falu lakóinak segítségével készült el saját kivitelezésben az óvoda kerítése, valamint az udvari járda. Szintén saját erőből újítottuk fel és bővítettük a térfigyelő-kamera hálózatot, illetve megvalósult az egyik szolgálati lakásunk kéményének rekonstrukciója is – sorolta a jelentősebb beruházások részleteit a polgármester.

Az idei esztendőben is számos feladat vár a község önkormányzatára. A legnagyobb beruházásnak a faluház energetikai felújítása ígérkezik. A munkálatok a tavalyi év végén elkezdődtek.

– A kivitelezésre 93 millió forintot nyert községünk a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A pénzt az épület teljes energetikai megújítására költjük, ami magába foglalja a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a napelemes hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését.  A munkálatok várhatóan az év közepére elkészülnek. A beruházás eredményeként a rezsiköltségek a nullához közelítenek. Korszerűsítjük az orvosi rendelő melletti szolgálati lakás elektromos hálózatát, ezt a Magyar Falu Program pályázati támogatásából tervezzük megvalósítani. Kiemelt feladatunknak tekintjük a település infrastrukturális fejlesztését, ami az utak és a járdák építését, felújítását jelenti. Első lépés lesz a Dózsa György utca rekonstrukciója, ami saját erőből valósul meg. Az új játszóteret tavasszal, a tereprendezés után adjuk át. Tervben van az óvoda parkettájának, az önkormányzati tulajdonú bérlakások nyílászáróinak cseréje is – tette hozzá Hegedűs Lászlóné.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában