Holczmann Mihály

2024.01.10. 19:20

Eredményes időszakot tudhat maga mögött a szabadszállási református egyházközség

Harmadik alkalommal szavazott bizalmat a presbitérium Holczmann Mihálynak, aki így újabb hat évig tölti be a szabadszállási református egyházközség főgondnoki tisztét. Az egyházi tisztviselőt az elmúlt időszak eredményeiről kérdeztük.

Gulyás Sándor

Holczmann Mihály kiemelt feladatának tekinti a gyülekezet lelki és anyagi gyarapodását és a lelkipásztorok munkájának segítését az új presbitériummal

Fotó: Gulyás Sándor

Holczmann Mihály a kilencvenes évek derekán került közeli kapcsolatba a református egyházzal. Presbiternek Máté Sándor tábori lelkész javallatára jelölték. Két cikluson keresztül a presbitérium jegyzőjeként tevékenykedett, majd tizenkét éve választották meg a szabadszállási református egyházközség gondnokává, majd főgondnokává. Az egyházi tisztviselő, kihasználva a kínálkozó pályázati lehetőségeket, tovább folytatta a megkezdett munkát.

– Az elmúlt hat esztendő is eredményesen telt el egyházközségünk életében. 

Köszönhetően annak, hogy a presbitérium mindenkor felelősen sáfárkodott a gyülekezet anyagi javaival, számos állagmegóvó munkát, illetve fejlesztést tudtunk elvégezni. Megújult az úgynevezett „bagolyvár” padlózata az óparókia külső homlokzata, a temetői ravatalozó, illetve a lélekharang, megtörtént a újparókia belső felújítása, templomtető javítása, festése – sorolta az elmúlt időszak történéseit Holczmann Mihály.

A korábbi évekhez hasonlóan, a pályázati sikereknek, a támogatásoknak, és a hívek adományainak köszönhetően tavaly is közel tízmillió forintot költhetett fejlesztésre az egyházközség.

– Megújult templomunk 166 éves Mooser orgonája. A hangszer rekonstrukciója csaknem hatmillió forintba került. A magyar kormánytól elnyert hárommillió forintos támogatás kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget a jótékonysági hangversenyünk bevételéből és adományokból teremtettük elő. A gyülekezeti terem és az irodahelyiség energetikai felújítására hárommillió forint jutott. A kivitelezési költségek felét a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye építési támogatása, a fennmaradó részt adományok fedezték. Hűtő-fűtő klímákat szereltettünk be mindkét helyiségbe, elkészült az álmennyezet, megújultak a világítótestek. Kicseréltük a gyülekezeti ház nyílászáróinak ablakszárnyait, a temetőnkben pedig nyolc díszkutat helyeztünk el – fogalmazott Holczmann Mihály.

Fejlesztéseken és az állagmegóvó munkákon túl nagy hangsúlyt kapott a közösség építése, amire az istentiszteletek mellett, a zenés alkalmak, a jubiláló házaspárok, idősek köszöntése, családi napok, gyülekezeti kirándulások biztosítottak lehetőségeket.

– A presbitériumnak az elmúlt hat évben a legnagyobb felelőssége, kihívása a lelkipásztor választás volt, ugyanis Máté Sándor és felesége, Máté Sándorné lelkipásztor lemondott szolgálatáról. Meghívásunkat hosszú előkészületek és alapos megfontolás után Pálinkás Gyula és Pálinkásné Balogi Beáta milotai lelkipásztor házaspár elfogadta, akik 2020. szeptembere óta töltik be tisztségüket – mondta el hírpotálunk érdeklődésére a főgondnok, aki hozzátette: Az év végén választotta meg a közgyűlés az új presbitériumot, ami  január 1-től kezdte meg a hat éves ciklusát. A cél továbbra is a gyülekezet önfenntartó képességének megőrzése. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában