Jótékonyság

2024.01.15. 15:29

A térség borászai vendégelik meg ezen a héten a szegényeket Kecskeméten – galériával

Ezen a héten neves borászok finanszírozzák a kecskeméti Wojtyla népkonyhájának ebédjét, naponta mintegy 120 embert várnak meleg étellel.

Sebestyén Hajnalka

A borászok a kecskeméti népkonyhán finom ebéddel várták a szegényeket

Fotó: Bús Csaba

Szent Vince, a bor védőszentje. Nevenapja január 22., e napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják. A kecskeméti Wojtyla Barátság Központ hosszú évek óta megünnepli. Korábban egy-egy neves borász szőlőültetvényén elevenítették fel a hagyományt, egy ideje pedig a támogatói között lévő borászok helyben, a népkonyhán köszöntik a szegényeket. 

A térség borászai idén is jótékonysági hetet tartanak a Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. Ennek első alkalma hétfőn volt, amikor is Koch Csaba, a borotai Koch Borászat vezetője, a 2019. Év Bortermelője vendégelte meg ebéddel és saját készítésű, friss préselésű szőlőlével a szegényeket. 

A nyitó rendezvényen nemcsak Koch Csaba vett részt, hanem a következő napok vendéglátói, Hetényi József, a ballószögi Hetényi Pincészet tulajdonosa, Dabasi Gábor, a lakiteleki Damax Kft. tulajdonosa és Balogh Károly, Helvécia polgármestere, a Helvéciai Balogh Borház tulajdonosa. Rajtuk kívül még a soltvadkerti Frittmann Borászat résztvevője a karitatív ebédosztásnak a héten. 

A hétfői eseményen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a neves borászokat, majd Koch Csaba mondott rövid beszédet. Hangsúlyozta: a társadalmi felelősségvállalásuk része, hogy, ha tehetik, jobbá tegyék a szegények életét. Maga a borászati ágazat nincs most jó helyzetben, sok negatív hatással kell szembenéznie, akárcsak az országunknak. Ugyanakkor vallja: hittel, igyekezettel lehet előre haladni.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő is rendszeres látogatója a népkonyhának. Köszöntőjében kiemelte: azért is különleges amit képes nyújtani a Wojtyla, mert a szociális feladatokon túl közösségteremtő, kulturális táplálékot ad a szegényeknek. Minden héten több kulturális, egyházi vagy éppen szórakoztató program részesei lehetnek. A rászorulók elmondhatják magukról, ők is részesei a város kulturális közösségének. 

Végül Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója mondott köszönetet a támogatóiknak. A jótékonysági rendezvényen részt vett még Jánosi István, a városrész önkormányzati képviselője.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában