Évforduló

2024.01.15. 14:01

A doni áldozatokra emlékeztek Tasson

A doni áttörés 81. évfordulóján, a hagyományokhoz híven a református temető haranglábjánál emlékezett meg a magyar történelem legnagyobb emberáldozatot követelő katasztrófájáról a település önkormányzata és a Tassi Helytörténeti Egyesület. 

Gulyás Sándor

A magyar történelem legnagyobb emberáldozatot követelő katasztrófájáról emlékezett a település önkormányzata és a Tassi Helytörténeti Egyesület

Forrás: Beküldött fotó

A történelmi eseményeket Németh Gábor idézte fel. A polgármester elmondta, hogy a magyar történelem dicső napjai mellett a tragikus eseményekre is emlékeznünk kell, hogy ezekből is okuljunk, és tisztelegjünk a hősök emléke előtt. Neszményi György helytörténész, a Helytörténeti Egyesület tagja beszédében kiemelte a magyar katonák viszontagságos körülmények közepette tanúsított hazafias magatartását, egyben méltatta hősi helytállásukat.

– A magyar honvéd nem csak hazájáért, családjáért, hanem egész Európáért harcolt. Lelassította a szovjet előrenyomulást a Don-kanyarban, megállította a Vörös Hadsereget a Kárpátok mentén az Árpád-vonallal. Ennek köszönhetően a Vörös Hadsereg több hónapot vesztett, így nem tudták megszállni Európa nyugati részét. Ott nem ismerték meg a kommunizmus borzalmait, helyette szabadságot, jólétet kaptak. Hogy ezzel a jóléttel hogyan élnek? Most már tudjuk. Európa több nyelvű kultúráját, hagyományait elvesztő országokból áll, amelyekben dúl az anarchia, a forradalmi hangulat és a bűnözés. Mi, magyarok ebből nem kérünk! Mi magyarok, tassiak óvjuk, védjük, tiszteljük hőseink emlékét. Csillagok ragyogják be nevüket a sötétülő európai égbolton – hangsúlyozta Neszményi György.

Forrás: Beküldött fotó

A szónok a beszéd végén felolvasta a II. világháborúban hősi halált halt tassi katonák nevét, akik közül sokan a Don mellett lelték halálukat. A megemlékezés koszorúzással, mécsesek gyújtásával és a Szózat eléneklésével zárult. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában