KVÜ

2024.01.08. 06:50

A balesetmentes téli vezetést segíti tanácsaival a kecskeméti városüzemeltetés

Összegyűjtött néhány hasznos javaslatot a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ), hogy segítse a balesetmentes téli közlekedést.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Mint írják, hóesés, lefagyás veszélye esetén az autó helyett igyekezzünk a tömegközlekedési eszközöket használni. Kitérnek arra is, hogy mindenképp téli gumit használjunk. Ugyanakkor a téli gumi használata nem jelenti azt, hogy a nyáron megszokott módon (kormánymozdulatok, fékezés) lehet a járművet vezetni. 

A KVÜ társasága − megfogalmazásul szerint − a társszervekkel együttműködve legjobb tudása szerint igyekszik gondoskodni az utak hó- és síkosságmentesítéséről, de sajnos nem tudnak nyári utazási körülményeket biztosítani. Ne feledjük: ha le van takarítva az út, ha nincs, mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességet kell választani a biztonságos, balesetmentes közlekedés biztosítása érdekében.  

Figyelmeztetnek arra is, hogy csúszós, havas, jeges útviszonyok esetén kerékpáros, gyalogos előzése során a megszokottnál lényegesen nagyobb oldaltávolságra törekedjünk, hiszen sajnos ilyenkor gyakori az, hogy a kerékpáros, gyalogos a jármű elé csúszik. 

Érdemes továbbá, indulás előtt letakarítani a havat a jármű valamennyi ablakáról és a tetőről is. A tetőre fagyott vastag hóréteg egy fékezésnél előre csúszva teljesen eltakarhatja az első szélvédőt, ezzel elzárva a kilátást a sofőr elől. Különös figyelmet kell szentelni a nagyobb gyűjtőutakról kisebb utcákba való bekanyarodáskor: járművünk hirtelen kicsúszhat, ha olyan utcába fordulunk, ahol még nem történt meg a síkosságmentesítés.  

A KVÜ kiemeli, hogy a megszokottnál is nagyobb figyelmet érdemes szentelni az útburkolatnak. Tartósan fagypont alatti hőmérséklet esetén bárhol számíthatunk lefagyásokra, elég egy vödör utcára kiöntött felmosóvíz, a háztetőkről burkolatra folyó olvadékvíz és kész a baj. Figyeljük az időjárási előrejelzéseket és ennek megfelelően időben induljunk el úticél felé.

Mint írják, fontos tájékozódnunk arról, hogy járművünk rendelkezik-e blokkolásgátló (ABS) rendszerrel. A blokkolásgátló rendszer gondoskodik arról, hogy a jármű akár jeges úton vezetve se csússzon meg fékezéskor. Hibátlan működése esetén a jármű fékezés közben is kormányozható marad. Gyújtás adásakor az ABS rendszer megléte esetén egy jelzőlámpa gyullad ki, majd néhány másodperc elteltével, esetleg a motor beindítása után elalszik. Amennyiben menet közben ilyen, vagy hasonló jelzés jelenik meg a műszerfalon, a jármű blokkolásgátló rendszere hibát jelez. Haladéktalanul forduljon szakszervízhez – hangsúlyozta a KVÜ.

Hozzátették még, ha tudomásunk szerint van az autónkban ABS rendszer, győződjünk meg róla, hogy működik is! Elhagyott földes úton, vagy egy nagyobb, üres parkolóban esős, netán jeges időben végezzünk egy intenzív, hirtelen próbafékezést. Ha a fékpedálon szokatlan rezgést érzünk és kattogó hangot is hallunk a fékpedál nagyon erős, hirtelen benyomása után, az ABS működött. Ha nem, a kerekek megcsúsznak és a jármű nagy valószínűséggel valamelyik oldalirányba megpróbál kitörni. Ezt a próbát természetesen megfelelően alacsony sebességnél végezzük el, esetleg kérjünk meg nagy tapasztalattal rendelkező ismerőst.  

Közleményükben arra is kitérnek, hogy erdemes szakirányú vállalkozástól vezetési órákat venni, esetleg tanpályán gyakorolni az ilyen körülmények közötti vezetést. Mindig legyen az autóban jégoldó, seprű, egy vödör homok, hólapát. A zsebben pedig zárolajozó jégoldó. Ne felejtsük el ellenőriztetni a hűtővíz és ablakmosó folyadék fagyáspontját.  

Részletesen írnak még arról, hogy a dízel üzemű járművek esetében a nyáron tankolt gázolajhoz dermedéspont csökkentő adalékot kell önteni – még mielőtt fagypont alá süllyedne a hőmérséklet. 

Végül felhívták a figyelmet arra, hogy városszerte sok helyen építkezés folyik, ezért fokozott figyelemmel kell közlekedni. Az építési területen a kivitelező végzi a burkolatok hó- és síkosságmentesítését. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában