Kecskemét

2024.01.26. 15:56

24 órán át versenyeznek logisztikából a középiskolás diákok– galériával, videóval

24 órás versenyen mérettetik meg magukat a középiskolások a pénteken kezdődő logisztikai versenyen. A kecskeméti GAMF kar szervezésében zajló megmérettetés győztes csapata az Adriai-tengerhez is elutazhat.

Sebestyén Hajnalka

A verseny résztvevői egyénileg, csapatban és több csapat összevonásával is szerezhetnek pontokat.

Fotó: Bús Csaba

Nyolcadik alkalommal hirdették meg Kecskeméten, a Neumann János Egyetem GAMF kar logisztikai mérnök alapszakán az „Egy nap alatt a logisztika körül” elnevezésű 24 órás logisztikai versenyt. A megnyitó pénteken délben volt. 

Az idén 60 éves GAMF Műszaki és Informatikai Kar versenyére 11-15. osztályos középiskolás diákok jelentkezhettek. A megmérettetés célja, hogy a műszaki területek és a logisztika iránt érdeklődő diákok betekintést kapjanak a logisztika világába, megismerjék a GAMF Karon folyó gyakorlatorientált logisztikai képzést, ezzel elősegítve pályaválasztási döntésüket. 

Idén 63 csapat jelentkezett az ország szinte minden tájáról, az első online fordulóban 10 megye, 16 iskolájából, főként 12-14. évfolyamos diákok szálltak harcba a döntőbe jutásért. Közülük 20 csapat mérheti össze tudását, leleményességét, kreativitását, kitartását, szakmai elkötelezettségét a kecskeméti fordulóban. 

A most zajló esemény fő projektjeként a csapatoknak egy valós ipari kihívásra kell megoldási javaslatot tenniük 24 óra alatt. A verseny résztvevői egyénileg, csapatban és több csapat összevonásával is szerezhetnek pontokat. A játékos vetélkedőkkel színesített eseményen a versenyzők számára garantált a flow élmény.

Az első három helyezett csapat Media Markt vásárlási utalványt és DSV ajándékcsomagot kap, továbbá az első helyezett csapat tagjai a DSV támogatásával meglátogathatják az Adriai-tenger partján Koper kikötőjét. A csapatoknak lehetőségük lesz egymás munkáira is leadni szavazataikat, melyet DSV logisztikai társasjátékkal jutalmaznak majd. A SZOBI pedig egy gyárlátogatást ajánlott fel különdíjként a legjobb makettet készítő csapatnak. 

Az idei év nagy újdonsága, hogy a felvételi rendszer változásának köszönhetően az első 10 csapat tagjai fejenként 20-20 intézményi többletpontot, a 11-20. helyen végzett csapat tagjai pedig 10-10 többletpontot kapnak, amennyiben a GAMF logisztikai mérnök szakára jelentkeznek.

A megnyitón az egyetem részéről először dr. Valentinyi Zoltán köszöntötte a fiatalokat és tanáraikat, majd dr. Török Erika hangolta a versenyzőket. A páros és páratlan számú csapatoknak külön-külön kellett ordítaniuk, hogy „Hajrá logisztika!”. A győztesek rögtön plusz ponttal indítottak, a legnagyobb hangerő 117 decibel volt. 

Török Erika felidézte az előző évek versenyeit. Elmesélte, hogy a 24 óra alatt körülbelül mikorra és mennyire fáradnak el a versenyzők. Éppen ezért a feladatokat is úgy állították össze, hogy fenntartsák az érdeklődésüket, végig éberek maradhassanak. Mindeközben játszva tanulnak a logisztikát érintően, de megismerik egymást és az egyetemet is. A céljuk, hogy mindenki fantasztikus élményeket szerezzen. 

Dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektora
Fotó: Bús Csaba

Dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora köszöntőjében a logisztika egyre növekvő szerepére, és népszerűségére hívta fel a figyelmet. Aki ezt a szakot választja jól dönt, hiszen a mai piaci-gazdasági helyzetben egyre nagyobb értéket képvisel. A logisztika a jövő tudománya. A Neumann János Egyetemen is az egyik legnépszerűbb szak. A gyakorlatorientált képzésük az országban egyedülálló. 

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában