Természet

2023.12.12. 10:27

Új állatfajt: Fülöpházán bukkantak a tizenhat szemű teremtményre

Egy aprócska teremtményt fedeztek fel a kutatók Magyarország homokos sztyeppén, miközben collembolát kerestek. Összesen nyolc példányt tudtak belőle begyűjteni kutatási célokra.

Baon.hu

Egy új, tizenhat szemű állatfajt fedeztek fel hazánkban a kutatók, a hatlábú, aprócska egyedre ráadásul teljesen véletlenül bukkantak rá. A tudósok éppen collembolákat kerestek Fülöpháza száraz, homokos sztyeppéin, amikor a vákuumos mintavevőjükbe gyűjtött állatok vizsgálata során rátaláltak az Entomobrya arenariára. A kis jószágról kiderült, hogy a karcsú rugófarkúak egy új faja, amelynek sárgás-narancssárgás testét vékony, fekete csíkok díszítik – írja a The State a ZooKeys című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a tenyek.hu. Összesen nyolc példányt gyűjtöttek, egy nőstényt és hét hímet.

A kutatók szerint a lényeket a pannon homoki sztyeppéken találták, ahol részben nyílt fű alkotja a növényzetet. Az újonnan felfedezett faj valószínűleg jól tűri a szárazságot, és megfelelően alkalmazkodik a kevés nedvességű élőhelyhez, amiről egyébként a nevét is kapta.

Fotó: ZooKeys/Winkler Daniel, Sternalski Jakub, Ónodi Gábor, Szigeti Nóra, Florián Norbert, Dányi László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában