Segítségnyújtás

2023.12.28. 12:08

Szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeinek indítanak ingyenes csoportot Kecskeméten

A szenvedélybetegség – legyen az alkoholbetegség, drogfüggőség, játékszenvedély vagy az internet túlzott használata – közvetve vagy közvetlenül, de mindannyiunkat érint. Ha őszinték akarunk lenni, akkor elmondhatjuk, hogy mindannyiunknak van legalább egy olyan ismerőse, aki valamilyen függőséggel küzd és nem tud vagy sok év felépülési munkájába telik, hogy kiszabaduljon abból a bizonyos ördögi körből.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Magyarországon becslések szerint több mint 1 millió alkoholbeteg él és csaknem négyszázezer gyermek életére hat közvetlenül a szenvedélybetegség problémája. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik gyermek él szenvedélybeteg szülő mellett. A szakemberek szerint felnőttként nagyon nehéz később feldolgozni a szüleik szenvedélybetegségből fakadó traumákat. Sokáig csak a szenvedélybetegekkel foglalkoztak, de néhány éve nagyobb figyelmet kaptak a szenvedélybeteg szülők gyermekei is. Most Kecskeméten is indul egy AAP (Apa, Anya, Pia) csoport, melyben sorstársak találkozhatnak és szakember segítségével beszélgethetnek a szenvedélybetegségről, a családi rendszerről, a felnőtt és gyermeki szerepekről és saját felépülési lehetőségeikről. A csoportban nem csak információátadás hanem önismereti munka is várható.

Az ingyenes zárt csoportot Főző Brigitta mentálhigiénés szakember vezeti majd, aki elmondta, hogy az első alkalmat 2024. január 16-án tartják a Kecskeméti Református Ifjúsági Galériában. Mint mondta, a csoporthoz való tartozásnak nincs vallási feltétele. Ide bárki jöhet, akinek szüksége van segítségre. A szakember elmondta, hogy nemrég éppen egy alkoholbetegségből felépülő asszony ajánlotta a lányának az egyik ilyen csoportot, mert most jött rá arra, hogy milyen nehéz lehetett a gyermekének az élete az ő szenvedélybetegsége miatt. 

– Én személyes szinten is megéltem ezeket a problémákat, mert a családomban is volt szenvedélybeteg – mondta a csoportot indító szakember. Egyébként Brigitta mentálhigiénés segítő szakemberként először szenvedélybetegekkel, majd később hozzátartozókkal és szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeivel is elkezdett foglalkozni. Tapasztalatai alapján a legtöbb függő maga is szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermeke. 

A szakember elmondta, hogy az AAP (Apa, Anya, Pia) csoportokat 2018-ban a Máltai Szeretetszolgálat hívta életre hazánkban. Elmondása szerint addig tematikusan nem nagyon foglalkoztak a felnőtt gyermekekkel. Ezért tartja nagy lépésnek, hogy most már az „elfeledett gyermekek” is előtérbe kerülnek és ők is esélyt kapnak a gyógyulásra. Mint mondta a csoportban való részvétel segít abban, hogy az érintettek rálátást kapjanak arra, hogy nem ők okozták azt, hogy a szüleik szenvedélybetegek lettek. Képesek lesznek egészségesebb döntéseket hozni a jövőben.

Jelentkezni a csoportba a [email protected] címen vagy a 06 70 701 6638 telefonszámon lehet. Helyszín: Kecskeméti Református Ifjúsági Galéria 6000 Kecskemét, Szabadság tér 6. (Kálvin tér felől)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában