Hagyomány

2023.12.14. 21:34

Minden mézeskalácsból készült a szabadszállási kiállításra – galériával

Mézeskalács kiállítás nyílt a József Attila Közösségi Házban a Szabadszállási Római Katolikus Egyházközség szervezésében.

Gulyás Sándor

Fotó: Somogyi György

– Ha karácsony, akkor mézeskalács. Ez a finomság elmaradhatatlan kelléke az igazi ünnepi hangulatnak. Vannak, akik mézeskalács dísszel álmodják meg karácsonyfájukat, mások pedig a forró tea és kávé kellemes kiegészítőjeként fogyasztják. A mézeskalácsot először egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik önállóan. A mézeskalácsokat úgynevezett mézeskalács ütőformákkal készítették, s előfordult, hogy a süteményeket nagy emberek, császárok arcképe díszítette. A német mézeskalácssütők kezdtek el egyedi formákat és saját kemencét használni, nekik köszönhető, hogy ez a sütemény végül egész Európát meghódította – idézte fel az édes, mézes finomság történetét Tamás Sándor plébános.

A köszöntő után Jankovics Luca 7. évfolyamos diák szavalatát, majd a katolikus egyházközség tagjainak karácsonyi énekeit hallgathatta meg a közönség. A kiállításon szebbnél szebb mézeskalács remekek − házikók, kunyhók, betlehemi jászol, illetve sütemények, adventi koszorúk − kerültek közszemlére. A kiállítás december 23-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében. December 24-től a szabadszállási katolikus templomban lesznek láthatók az édes-mézes csodák. A templom reggel 6-tól este 6-ig lesz nyitva, ahol nemcsak a mézeskalácsokat, hanem a betlehemi kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők.

Őrzik a hagyományt 

A mézeskalács házak „találkozójának” ötlete több esztendős múltra tekint vissza. Az elkészült édességeket sokáig a katolikus templom hittantermében, majd később nagyobb nyilvánosság előtt, a közösségi házban mutathatták be a készítőik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában