Összefoglaló

2023.12.08. 21:17

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. december 8.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Közel három mázsa tartós élelmiszert és ruhaneműt gyűjtöttek a halasi diákok

Fotó: Pozsgai Ákos

Megrendítő tragédia árnyékolta be a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium péntek esti szalagavatóját. Az eseményen az iskola egyik köztiszteletben álló, szeretett oktatója rosszul lett. Életéért hosszasan küzdöttek a mentők, de már nem tudták megmenteni.

Pénteken tovább folytatták a csütörtökön megkezdett folytatólagos tárgyalást a kecskeméti Silver diszkónál történt emberölés ügyében a Kecskeméti Törvényszéken.

Fennállásának 99. évfordulóját ünnepli a hétvégén Kelebia, ebből az alkalomból ünnepi rendezvénnyel készülnek a településen, amely egyben Kelebia 100 éves évfordulójának nyitóünnepsége is lesz. Az 1920. július 4-én született trianoni békediktátum szakította el Szabadkától Kelebiát, amely meghatározta az utóbbi több mint egy évszázad magyar történelmet. Szabadka város, Kelebia bölcsője a határ túloldalára került, testvérek, rokonok, családok szakadtak el egymástól. A falu életének újra szervezése és községgé válása egy nagyon hosszú és gyötrelmes feladatnak bizonyult, mára azonban a déli határ közelében fekvő község egy dinamikusan fejlődő településsé vált – mondja Maczkó József polgármester, aki a rendszerváltás előtti évektől megszakítás nélkül vezeti a községet. Vele beszélgettünk a falu múltjáról és jövőjéről.

A városrészben lakók nagy örömére megnyitott Kecskeméten a vacsiközi PostaPont péntek reggel. Mint ismert, a Magyar Posta hat postahivatalt zárt be Kecskeméten – köztük a Vacsiközben – tavaly novemberben, ami nagy felzúdulást keltett az érintett településrészek lakóiban.

Dr. Filvig Géza polgármester a kalocsai képviselő-testület legutóbbi ülésen bejelentette: az önkormányzat a közbeszerzési hatóságnak megküldte a Lurkópalota bővítésének közbeszerzési felhívását, mely beruházásra a pályázati úton elnyert 530 millió forint már a helyhatóság rendelkezésére áll. Amint arra felfigyeltünk, a közbeszerzési hatóság az elektronikus felületén december 4-én megjelentette az Óvodabővítés című közbeszerzési felhívást, amelyre a pályázatoknak december 18-ig kell beérkezniük. Figyelemmel arra, hogy a beruházási lehetőségek országosan beszűkültek, nagy a valószínűsége annak, hogy a kiírásra több cég jelentkezik.

Café Plázs: Varázslatos ízek és panoráma a tó partján – e mottó tökéletesen fémjelzi a Kecskemét legújabb vendéglátóhelyét a Café Plázs Dessert Boutique-ot, mely a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban lévő tó partján nyitotta meg kapuit. Egyedi recept alapján készült süteményeket, kézműves szendvicseket, bisztróételeket és nápolyi pizzákat kínálnak.

Új helyre kötözik az Ápolási Osztály, a Reumatológiai Osztály és a Krónikus Belgyógyászati Osztály a kecskeméti kórházban.

Adventi Sütivarázs címmel szervezetek jótékonysági adománygyűjtő akciót a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikumban, a diákok tartós élelmiszereket és ruhaneműket, cipőt, meleg téli holmikat gyűjtöttek és ajándékoztak a város rászorulóinak, a tanáraik pedig az adományokért jutalmul karácsonyi süteményeket készítettek a gyerekeknek.

Új termékkel bővítette portfólióját a HalasPack, nagyrész saját forrásból európai uniós támogatással egymilliárd forintból épült ragasztó gyártó üzem. Az éves szinten mintegy tízmilliárd forint árbevételt bonyolító, százhatvan embert foglalkoztató halasi gyár, Európa szerte értékesíti termékeit, a kitűzött célok között szerepel, hogy a balkáni régióban tovább erősítse piaci helyzetét.

Tűz ütött ki Németország egyik  legnagyobb és legkedveltebb karácsonyi vásárán, a berlini Alexanderplatzon. Az eset pontos okát a rendőrség még vizsgálja.

Szijjártó Péter a másfél milliárd forintból megvalósuló, magyar cég által végrehajtott kiberbiztonsági projekt átadásán hangsúlyozta, hogy mivel Európa biztonsága Afrika biztonságától is erősen függ, ezért Ugandában meghirdették minden idők legjelentősebb afrikai magyar gazdaságfejlesztési programját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában