Beruházás

2023.12.08. 17:45

Egymilliárd forintból épült ragasztóüzem a halasi papírgyárban

Új termékkel bővítette portfólióját a Halaspack, nagyrész saját forrásból európai uniós támogatással egymilliárd forintból épült ragasztó gyártó üzem. Az éves szinten mintegy tízmilliárd forint árbevételt bonyolító, százhatvan embert foglalkoztató halasi gyár, Európa szerte értékesíti termékeit, a kitűzött célok között szerepel, hogy a balkáni régióban tovább erősítse piaci helyzetét.

Pozsgai Ákos

Lengyel Péter, a Halaspack Bt. igazgatója

Fotó: Pozsgai Ákos

A napokban átadott, alig százötven négyzetméter alapterületű üzemben, hetente mintegy kilencven tonna ragasztóanyag készül, részben saját szükségletre, részben pedig a németországi Kunert anyavállalathoz tartozó szlovák és osztrák testvérgyáraknak. A Kunert cégcsoport saját fejlesztésű ragasztóanyagát eddig csak a németországi gyárban állították elő és onnan látta el a halasi üzem mellett a többi közép-európai gyárat is az anyavállalat. – A több mint százszázalékos leterheltség miatt a központi cég vezetése úgy döntött, hogy bővíti a ragasztó gyártó kapacitását, a szállítmányozás szempontjából a többi közép-európai gyárhoz földrajzilag közelebb lévő kiskunhalasi gyárra esett a választás – tájékoztatta hírportálunkat Lengyel Péter, a Halaspack igazgatója.

Elmondta, hogy két évvel ezelőtt érkezett meg a zöld jelzés a tervezet ragasztógyár terveinek elkészítésére, akkor lehetett európai uniós forrásra is pályázni a beruházáshoz. Körülbelül egymillió eurót nyert a Halaspack a pályázaton, az eredeti pénzügyi tervek szerint a beruházás harminc százaléka lett volna az önerő és hetven százalék a támogatás összege, az orosz-ukrán háború miatt időközben kialakult nemzetközi pénzügyi és gazdasági környezet, valamint az építőipar hazai leterheltsége miatt ez az arány 2023. május közepére, a ragasztókeverő és gyártó üzem megépítésének végére megfordult.

– A kiskunhalasi ragasztó gyártó üzem, lényegében tükörképe a németországi anyacégnél működő üzem egységnek, a beüzemelés azonban a tervezettnél kicsit több időt vett igénybe, hiszen a gyártáshoz szükséges nyersanyag, mint például a víz, Kiskunhalason más paraméterekkel rendelkezik, mint Németországban, így csak a szükséges finomhangolást követően indulhatott el Halason a gyártási folyamat. Az teljesen automatizált új üzemegységgel minimálisan nőtt a szükséges munkaerő is a Halaspacknál, a nyersanyag beszerzésben karbantartásban pedig a németországi anyavállalat segíti a halasi üzemet – fűzte hozzá a kiskunhalasi cégvezető.

A halasi papíripari cég fő tevékenységét a papírcsövek gyártása adja mindenféle méretben és minőségben, emellett gyártanak különböző csomagolóanyagokat, papír élvédőket, papírhordókat főként gyógyszeripari és vegyészeti területen működő cégeknek, és negyedik portfolióként lépett be a ragasztógyártás, amit a cégcsoporton belül adják tovább, nem kereskednek vele.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt években komoly beruházások mentek végbe a papírcső gyártás területén, hogy olyan magas műszaki minőségű papír csöveket tudjanak előállítani, amik az akkumulátor gyártásban is részt tudnak venni. Az akkumulátor gyártáshoz szükséges különböző fóliákat tekerik fel a nagyon komoly műszaki igényű papír csövekre, amiket csak a halasi cég és a németországi anyavállalat tud legyártani Európában és felelnek meg azoknak a technológiai követelményeknek, ami az autóiparban szükséges.

A Kiskunhalason gyártott különböző papíripari termékeket a hazai piacon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában, Bulgáriában és a volt Jugoszlávia területén létrejött államok közül Szerbiában, Montenegróban és Horváthországban értékesítik.

Kitűzött cél, hogy ezeken a piacokon, főként a balkáni régióban még erősebb legyen a Halaspack – húzta alá Lengyel Péter, a halasi gyár a magas minőségű papír csövekből az osztrák testvérgyár részére is szállít, az ottani kapacitást kiegészítve. Az éves szinten tízmilliárd forint árbevételt meghaladó kiskunhalasi papírgyár összesen százhatvan embert foglalkoztat, az igazgató szerint a cég versenyképesség abban is rejlik, hogy jól képzett, stabil létszámmal dolgozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!