Kecskemét

2023.12.08. 21:01

Tovább bonyolódik a Silver-ügy: a kidobók főnökét és a boncolást végző szakértőt is meghallgatták

Pénteken tovább folytatták a csütörtökön megkezdett folytatólagos tárgyalást a kecskeméti Silver diszkónál történt emberölés ügyében a Kecskeméti Törvényszéken.

Baon.hu

Pénteken is folytatódott a Silver-ügy tárgyalása

Fotó: baon.hu

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódott a Silver diszkónál történt emberölési ügy. A Kecskeméti Törvényszék a meghallgatások sorát pénteken is folytatta.

A pénteki tárgyalási napon a 23 évvel ezelőtti ügy kapcsán ezúttal J. István tanút hallgatták meg. Ő működtette azt a vállalkozást, amely a Silver diszkó őrzését és védelmét látta el már az 1999-es nyitás óta, neki dolgozott a két vádlott is. A tanú azt nyilatkozta, hogy N. Tamás elsőrendű vádlott nemcsak kidobóemberként dolgozott neki, hanem a biztonsági emberek megszervezését is elvégezte.

– Teljesen más világ volt akkor Kecskeméten, különböző csoportok jöttek szórakozni a diszkóba – mondta J. István. Hangsúlyozta, hogy az őrző-védő feladatot azért kapta az ő cége, mert köztudott volt róla, hogy semmilyen tudatmódosító szert nem fogyaszt és nem is árusít. Ez nyilván egyfajta ellenszenvet is kiváltott nagyon sok emberből, mert szerették volna ezt a diszkót – mondta.

– 23 évvel ezelőtt a Silver diszkó pedig nagyon népszerű volt a fiatalok körében, 100–150 kilométeres körzetből utaztak ide a szórakozni vágyók, gyakran 70 méteres sor állt a szórakozóhely bejárata előtt – tette hozzá. Mint mondta, volt, hogy a fiatalok órákig várakoztak azért, hogy bejussanak.  

J. István elmondta, hogy a sajnálatos haláleset előtti estén éppen a születésnapját ünnepelte egy tanyán, ezért másnap este csak a diszkó nyitására érkezett, és nem maradt ott sokáig. Csupán a következő reggelen értesült a halálesetről, amikor N. Tamás felhívta őt. Későbbi találkozásukkor N. Tamás azt mondta neki, hogy „lecsapta S. emberét”. S.-t egyébként akkoriban autótolvajként emlegették a köztudatban. A tanú továbbá elmondta, hogy kérdésére N. Tamás azt mondta, hogy nem lehetett mentőt hívni, mert hátulról ütötte meg a fejét viperával. J. István tanúvallomásában azt is kifejtette, hogy annyit hallott, hogy a sínek mellé, a fűre vitték ki a sértettet.

A tanú az ügy elindulása óta több vallomást is tett, melyekben a védőügyvédek több ellentmondást is felfedeztek, a meghallgatáson ezekről kérdezték.

Egy másik ügy miatt J. István egy több mint kétéves börtönbüntetést kapott néhány éve – amit már le is töltött. Elmondása szerint N. Tamás is érintett volt abban az ügyben, aki akkor vádalkut kötött.

A Silver-ügy kapcsán J. István tanú elmondta: „én semmilyen vádalkut nem kötöttem”. Sérelmezte, hogy 23 éve egyfolytában őt akarják felelőssé tenni, a közvélemény is őt vádolja, holott mint mondta, semmiről sem tehet.  

– Nincs hozzá semmilyen közöm, nem is voltam ott – hangsúlyozta. Majd elmondta, hogy bármikor, akár azonnal is újra vállalja a hazugságvizsgálatot, mert nincs takargatni valója.

N. Tamás elsőrendű vádlott élt észrevételezési jogával, és rávilágított néhány eltérésre, amiket a tanú vallomásaiban észlelt. Úgy véli, sok mindenben nem mond igazat. Hangsúlyozta, hogy J. István megpróbált nyerészkedni az igazság elferdítésével G. János halálával kapcsolatban.

A tárgyalást J. István helyszíni kihallgatásának levetítésével folytatták, majd tanúként dr. B. Sándor igazságügyi szakértőt hallgatták meg.  

Annak idején dr. B. Sándor végezte a sértett boncolását. Mint mondta, ez egy rutinboncolás volt, de mint minden esetben – az elhunyt iránti tiszteletből –, akkor is nagy alapossággal végezte a munkáját.

A szakértő vallomását megelőzően J. István a vallomásában arra is kitért, hogy a sajnálatos esetet követően találkozott N. Tamás elsőrendű vádlottal, dr. B. Sándor szakértővel és még néhány emberrel egy Silver diszkó melletti étteremben. Akkor J. István szerint az orvosszakértő a beszélgetés folyamán elmondta nekik, hogy nem történt idegenkezűség.

A szakértő azonban nem emlékezett a találkozásra, de nem is vitatta, ugyanis mint mondta, mindig a legrészletesebben vizsgálta a körülményeket, így a helyszínre is kiment, hogy megnézze azt, így velük is találkozhatott.  

A tárgyaláson megkérdezték J. Istvánt, hogy megismeri-e az orvosszakértőt – melyre igennel válaszolt. Az orvosszakértő azonban ezt megelőzően a tárgyalóterembe való belépése után bírói kérdésre azt nyilatkozta, hogy nem ismer senkit sem a tárgyalóteremben, és nem emlékszik arra, hogy találkozott volna az ott lévők közül bárkivel is.

A boncolással kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy ma is fenntartja a boncolási jegyzőkönyvben leírtakat. Hangsúlyozta, hogy emlékei szerint egy körülbelül 12 centiméter hosszú és 8 centiméter széles nyílás keletkezett az áldozat koponyáján, mely csakis egy több száz tonnás vonat becsapódásának köszönhetően jöhetett létre.

A szakértő továbbra is biztos abban, hogy a vonatgázolás miatt halt meg a fiatal férfi. A szakértő részletesen kifejtette, miért biztos abban, hogy a sértett még élt akkor, amikor a sínekre került. Bírói kérdésre azt mondta, lehetetlen, hogy a vonatgázolás elfedett volna egy viperával végzett halálos ütést, ugyanis mint mondta, a viperával okozott nagy mértékű ütésnek súlyos nyoma van, ami akkor is ott marad, ha nekimegy a vonat.

A tárgyalást további tanúk meghallgatásával folytatják majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában