Baja

2023.11.09. 16:30

Zsigó Róbert: ez a kiállítás segít a diákoknak hivatást választani – galériával

A Jövőd a tét! elnevezésű pályaválasztási kiállítás-sorozat csütörtökön bajai helyszínen, a Turisztikai Központban várta a látogatókat.

Márton Anna

Az eseményen köszöntőt mondott Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője

Fotó: Márton Anna

A szervezők a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya, valamint a Bajai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársai voltak. A pályaválasztási börzén az érdeklődő fiatalok szinte minden Bács-Kiskun vármegyei iskolának a képzési kínálatát, illetve a duális képzésben résztvevő cégek ajánlatait is megtekinthették.

Az ünnepélyes megnyitó tamburazenével indult, majd rövid köszöntőt mondott Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, őt követte Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja. 

Zsigó Róbert kijelentette, hogy az elmúlt esztendőkben a kormány szándékának megfelelően felértékelődött a tudás, a szakmaszerzés, a szakmunka. − Mára elértük azt, hogy egy fiatal, aki tisztességgel kitanul egy szakmát, az el tudja tartani a családját ebből. Nagyon fontos szempont volt az elmúlt esztendőkben, hogy a munka becsületét vissza tudjuk adni. Azt szoktam mondani, hogy könnyű munka nincs, egészen pontosan az a könnyű munka, amit nem végeznek el. Nagyon fontosak éppen ezért az ilyen rendezvények, hiszen a fiataloknak segítenek eligazodni vagy irányt mutatni a munkaerő piacon, segítenek szakmát, hivatást választani. Abban is segítenek, hogy a hivatásukban majdan sikeresek legyenek. Legyen sikerélményük is. Ahogy a mondás is szól: minden szívvel végzett munkában van bizonyos méltóság − fogalmazott Zsigó Róbert. Megköszönte a szervezők, a kiállítók közreműködését, munkáját és mindenkinek sikeres rendezvényt kívánt.

Kovács Ernő főispán nyitotta meg a pályaválasztási kiállítást. Beszédében hangsúlyozta: nagyon fontos a jövő szempontjából, hogy az ember megtalálja azt a hivatást, amit elkezd egy iskola padban, aztán reményeink szerint a képzés végéig folytatja tanulmányait. − A technika, a technológia napról napra változik, nagyon örülök annak, hogy a kiállítók évről évre mindig valami érdekességgel akarják magukhoz csábítani a diákokat − emelte ki a főispán.

Bársony István vezető pályaorientációs tanácsadó lapunknak kiemelte, fontos volt, hogy az elmúlt három évi kihagyás után, a járványidőszak és egyéb okok miatt, idén újra megrendezzék a kiállítás-sorozatot. Az eseményt ősszel rendezik meg három helyszínen, Kecskemét és Baja mellett, Kiskőrös, Kiskunhalas vagy Kalocsa településeken, minden évben más-más városban. Ebben az évben Kalocsán volt, következő évben valószínűleg Kiskőrösön tartják.

− Azt gondolom, hogy mindig nagyon nehéz volt pályát választani, nekünk is nagyon nehéz volt, de talán most még inkább bonyolult, hiszen az elmúlt években nagy változáson ment át a középfokú oktatás, a szakképzés.

 A fejlődéssel folyamatosan új szakmák jelennek meg, ma már nem autószerelőről beszélünk, hanem inkább gépjármű mechatronikus technikusról, hiszen annyira összefonódott a gépjármű-villamosság és a mechanika. Ez a kiállítás rendkívül fontos, mert a diákoknak lehetőségük van egy helyen szinte az összes Bács-Kiskun vármegyei iskolának a képzési kínálatát, illetve a duális képzésben résztvevő cégeknek a kínálatát megismerni − hangsúlyozta Bársony István.

Szinte minden kiállító interaktív, ami arról szól, hogy nemcsak végig sétálnak a látogatók a helyszínen és különböző szórólapokat haza visznek magukkal, hanem kipróbálhatnak több lehetőséget, amit a különböző intézmények kínálnak. Szimulátorokkal ismerkedhetnek.

A fiataloknak az Ágazati kalauz pályaválasztási kiadványt is kínálták a helyszínen, amely a megyében egyedülálló, hiszen bemutatja Bács-Kiskun vármegye összes középiskoláját, a teljes szakképzési kínálatot, a felvételi követelményeket, az ösztöndíjakat, mindent amit jelenleg érdemes tudni egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak. A kiadványt a helyszínen papíralapon kaphatták meg a gyerekek, illetve a kísérő pedagógusok, de online formában minden iskolának kiküldték a szervezők. Az volt a cél, hogy főleg olyan helyre kerüljön ahol hasznosulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában