Szeremle

2023.11.16. 16:00

Zsigó Róbert: A víz, ha áldás, ha átok, mindenképpen a legfontosabb kincsünk − galériával

Szeremle belterületén a meglévő csapadékvíz-hálózat fejlesztésének első ütemének zárórendezvényét tartották szerdán a helyi művelődési házban. A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg 130 millió forintos támogatással.

Márton Anna

Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntőt mondott

Fotó: Márton Anna

A beruházás helyszínei a falu központjában található utcák: a Fő utcán közel 570, a Kinizsi utcán 380, a Petőfi utcán 460, a Béke soron (Ady utca és levezető mederszakasz) 620 folyóméter hosszan állították helyre a csatornaszakaszt.

Vargya György polgármester beszédében szólt arról, hogy a beruházás legfőbb célja a a kritikus szakaszokról az esővíz − egyes szakaszokon burkolt árokba történő – levezetése volt a levezető mederbe. A beruházás tervezője a Vitaqua Kft. Baja, a kivitelező KRI-ÚT Kft. Kecskemét, műszaki ellenőr a RAMONÁD Bt. Baja volt.

− A munkálatok 2023 tavaszán indulhattak meg a hosszú előkészítést követően. Egy 130 milliós projektet tudtunk megvalósítani, ami gyakorlatilag a falu központjának a csapadékvíz-elvezetési problémáit igyekezett kezelni, és októberrel készült el a beruházás. Mintegy 1800 méter hosszan újult meg a csatornahálózat, a csapadék-vízelvezető hálózat − sorolta a baon.hu-nak a polgármester. Vannak még problémás helyei a településnek a csapadékvíz kapcsán, de ez volt a legfontosabb, de ha van rá lehetőség, a későbbiekben folytatni szeretnék a fejlesztést.

Zsigó Róbert köszöntőjében kiemelte a kormány azon célját, amely az elmúlt években a kis települések fejlesztéséről szólt. Ennek a munkának a keretében több olyan látványos fejlesztés is megvalósult, amelyre méltán lehetünk mindannyian büszkék: óvodafelújítás, játszótér-, egészségház-fejlesztés. De a települések fejlesztése nem csak látványos projektekből áll. Ilyen ez a jelenlegi záróberuházás is, amely a belvíz-elvezetési problémákra jelent megoldást − fogalmazott a képviselő.

− Mi, akik ezen a gyönyörű vidéken élünk, tapasztaljuk, hogy a víz nemcsak áldás, hanem néha átok is. 

A nagy árvizek, vagy a mostanában egyre gyakrabban előforduló hirtelen jött özönvízszerű esőzések alkalmával ez be is bizonyosodik. Az ilyen alkalmakkor keletkező károk enyhítését szolgálja ez a fontos beruházás, amelynek ez az első üteme 130 millió forintból valósult meg − fogalmazott Zsigó Róbert. Hozzátette, a víz, ha áldás, ha átok, mindenképpen a legfontosabb kincsünk. 

− A projekt a belvíz-elvezetéséről szól, és azért az első ütem, mert akkor lenne jó, ha a vizet meg tudnánk tartani. Most levezetjük egy vízelvezető árokba, de a beruházás második ütemében azt szeretnénk, ha lenne egy tározó, amiből majd utána a nyári időszakban pótolhatjuk a vizet. Ez a mostani beruházás egy komplex nagy program része− mondta hírportálunknak Gál Vilmosné jegyző.

A projekt része volt a szemléletformálás is, emiatt került kiírásra az óvodás korosztály részére gyermekrajz-pályázat, míg az iskolások részére fotópályázat a Víz körforgása címmel, az átadó rendezvényen kihirdették a nyerteseket is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában