Ünnepség

2023.11.25. 12:59

Tájházat avattak Kunszentmiklóson – galériával

Ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton a kunszentmiklósi tájházat. Az épület kettős funkciót tölt be, amellett, hogy kiállítóhelyként működik, helyet ad a helyi értéktár kör foglalkozásainak is.

Gulyás Sándor

A tájház lehetőséget ad a népszokások, az ünnepkörökhöz kapcsolódó tevékenységek megismertetéséhez – emelte ki Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke

Fotó: Gulyás Sándor

Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész szülőházában korábban a családjára vonatkozó emlékek voltak megtekinthetők. Az épület a tavalyi évben újult meg, amit a város képviselő-testülete a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Körnek adott használatba. Határozat született arról is, hogy az épület tájház funkciót töltsön be. 

– A külső felújítást követően korhű bútorokkal rendeztük be az épületet, ami megadja tájház jellegét. A tipikus három osztatú parasztházban konyhát, tisztaszobát rendezünk be, a harmadik helyiség az értéktár foglalkozásainak ad majd helyet. Célunk, hogy az óvodás és az iskolás korú gyermekekkel is megismertessük a népszokásokat, az ünnepkörökhöz kapcsolódó tevékenységeket. A berendezési tárgyak zöme adomány. Az épületben kaptak helyet Kelemen Mihály cipészműhelyének szerszámai, munkaeszközei, amit a család hagyományozott ránk. A mester nem csak helyben, hanem országosan is hírnevet szerzett magának, több híresség, többek között Sergió Failoni olasz karmester és felesége, Olti Magda színésznő, Oszter Sándor apósa, anyósa is rendelt nála cipőt – mondta el az átadóünnepségen Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke, aki egyben méltatta Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész munkásságát, vázolta életútját.

A tájházavató ünnepséget követően emlékezett meg a város Szappanos Lukács halálának ötvenedik évfordulójáról. Bődi Szabolcs emeritus polgármester személyes élményeit osztotta meg a kun nemesi származására büszke, parasztpolgárról, Izsák Zoltán néptáncpedagógus, koreográfus hagyományőrző tevékenységét, annak jelentőségét mutatta be.

–A tisztaság és az őszinteség, ami egyenesen tartja a gerincet. Szappanos Lukács is rendkívül büszke ember volt, a fejét soha nem hajtotta meg, csak a kalapját emelte meg. A kalapemelésben több tisztelet volt, mint a földig hajlásban, mert ez a mozdulat őszinte volt és szívből jövő. Benne volt a kunok évszázados küzdelme, hogy unokáiknak is maradjon egy talpalatnyi föld a Felső-Kiskunságban – mondta el beszédében Bődi Szabolcs.

Szappanos Lukács, Kunszentmiklós szülötte, kun nemesi származására büszke, kiemelkedően művelt, írogató parasztpolgár volt. Táncosként, énekesként és adatközlőként is hozzájárult hagyományaink megőrzéséhez, ápolásához. Elévülhetetlen érdeme volt abban, hogy a Kunság elveszettnek hitt táncöröksége megőrződött. Nevéhez fűződik a Szentmiklósi Gyöngyösbokréta csoport létrehozása, akik méltó módon képviselték Magyarországot külföldi fellépéseik alkalmával is – ismertette Szappanos Lukács szellemi örökségét Izsák Zoltán néptáncpedagógus, koreográfus, aki egyben vázolta a kun viselet felkutatásának történetét.

A rendezvényen közreműködött a Szappanos Lukács Népdalkör, valamint a szüreti bálos táncosok.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában