Erasmus

2023.11.23. 11:54

Portugáliai szakmai programon gyarapították tudásukat a bajai fiatalok

A Déli Agrárszakképzési Centrum Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola egy Erasmus+ pályázaton vett részt sikeresen, ennek köszönhetően idén ősszel dr. Farkas Péter, szakmai igazgatóhelyettessel tíz tanuló Portugáliába utazhatott.

Márton Anna

Az apúliai munkahelyen dolgozó diákok és munkaadójuk Fernando Azevado úr

Forrás: Beküldött fotó

A pályázat lehetőséget biztosít a szakképzésben tanulóknak, hogy megismerjék a külföldi kultúrákat, határon túli munkatapasztalatot gyűjtsenek, illetve megtapasztalják az idegen nyelv fontosságát. Az intézményben eddig még egyetlen diáknak sem volt soha lehetősége  Erasmus+ programban részt venni, tájékoztatta hírportálunkat Koch Zsuzsanna igazgató. 

A diákok és vezetőjük három hetet töltöttek Barcelos településen. − A Déli Agrárszakképzési Centrum három iskolájából összesen 30 tanulónak volt lehetősége megismerkedni a helyszínen különböző szakmákkal. Ez a program szeptember 22. és október 15. között volt. Hét kertész tanulónk és három mezőgazdasági gépésztechnikusunk három munkahelyen dolgozott a portugáliai program során. Kertészet témakörébe, zömmel zöldségtermesztéssel foglalkozott az egyik cég az óceán partján, Fernando úrnál. Továbbá volt egy szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó cég, a Quinta Garzia farm, ahol szántóföldi növényeket is termesztettek. A tanulóknak a marhák gondozásával volt feladatuk, a takarmány kiosztásában, almozásban, illetve a különböző szántóföldi munkákhoz a gépek előkészítésében is részt vettek. A harmadik cégnél kertészeti, parkgondozási feladatokat végeztek a bajai tanulók, Maceira településen − részletezte Dr. Farkas Péter. 

Dr. Farkas Péter szakmai igazgatóhelyettessel tíz tanuló Portugáliába utazhatott idén ősszel
Fotó: Márton Anna

A bajai tanulók rengeteg élménnyel gazdagodtak, sokan most utaztak először repülőgéppel, először jutottak el az óceánhoz és rengeteg külföldi tanulóval voltak együtt a szálláson. A világ minden részéről érkeztek tanulók Portugáliába, Dél-Amerikából, Afrikából, illetve Európából, és közösen töltötték el a délutánokat, sőt közös futballmecset is játszottak az ottani dolgozókkal.

− Mobiliti Frend a portugál cég neve, és 30 állandó alkalmazottat foglalkoztat, Barbosa úr az igazgatója, ő koordinál mindent. Annyira figyeltek , hogy a repülőtéren is már magyar zászlóval, magyar táblával köszöntöttek minket, és az utolsó nap egy magyar zászlós tortát készítettek a csoport részére − tette hozzá dr. Farkas Péter.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában