Beruházás

2023.11.08. 16:18

Megújult és kibővült a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda – galériával

Szerdán felavatták és felszentelték Kecskeméten a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola Szent Imre utcai óvodáját. Az emeletráépítéssel megvalósult óvodabővítésre 310 millió forintot nyertek.

Sebestyén Hajnalka

A képen (balról-jobbra). Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója és Engert Jakabné Kecskemét alpolgármestere

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepségnek az új emeleti részen lévő új csoportszoba adott helyet. A beruházásra a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola két óvodája, a Szent Imre utcai és a Teleki utcai óvoda az épületek felújítására, korszerűsítésére összesen 650 millió forintot pályázati támogatást kapott. Ebből a Teleki utcai óvodára 340 millió jutott, melyet a nyár folyamán adtak át. A most felszentelt Szent Imre utcai óvodára 310 millió forintot fordítottak. Ezen támogatásból megvalósult az épület belső átalakítása, egy csoportszobát építettek, új vizesblokkokat, két öltözőszobát és egy fejlesztőszobát alakítottak ki. 

Megtörtént a külső és belső nyílászárók cseréje, a csoportszobák bútorzatának és játékainak cseréje, konyhai és egyéb eszközök cseréje, illetve újak beszerzése, nem utolsósorban az udvari játékok cseréje, felújítása. 

Folyamatban van továbbá a napelemrendszer kiépítése. A kivitelezést ezúttal is a lajosmizsei GOMÉP Kft. végezte.

Az ünnepségen Boricsné Józsa Ildikó óvodavezető köszöntötte elsőként a vendégeket, majd az ovisok Szent Imre herceg udvarát és lakóit idézték meg vidám kis műsorukkal. 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is gratulált a megszépült óvodához. Ennek kapcsán kifejtette, a kormány a katolikus egyházzal közösen most nagyon sok óvodát felújít és épít. Kecskeméten, a nyáron, szeptember elején és most is átadnak egy korszerűsített egyházi óvodát. Országosan – a kormány által támogatott – Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében 50 új óvoda épült és 70-et felújítottak, köztük az említett három kecskemétit is. Ezzel 14 ezerre nőtt a katolikus egyházi óvodai férőhelyek száma, és ebből 4000 új. 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: Bús Csaba

Kecskemét város nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet. Mint édesanya idézte fel saját Szent Imre óvodás emlékeit, ugyanis 2007-től a nagyobb lánya itt volt óvodás. Ma már 18 éves, nagyon jó alapokat kapott, és ma már a jogi tanulmányait a katolikus Pázmány Péter Egyetemen folytatja. Az óvodában akkor is és most is nagyon jó szakmai munkát folytatnak, az óvoda igazi unikális kincs Kecskeméten. Nagyon népszerű a családok körében, öröm, hogy új csoportszobája épülhetett.

Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója köszöntőjében felelevenítette a beruházás történetét. Mint mondta: a nevelési év szinte még be sem fejeződött, már június elején elkezdődtek az előkészületek, de a munka dandárja csak július közepén indulhatott el. Szeptember 4-én mégis elkezdhették a nevelési évet ebben a kereken 100 gyermeknek óvodai ellátást adó épületben. A köszöntője során mindenkinek köszönetet mondta, a kormánynak, az egyháznak, a városnak. Saját munkatársait is kiemeltet, akik igazi közösséggé kovácsolódtak közben, végig békesség és a szeretet vezérelte őket. Végül összegzésül a kivitelező GOMÉP Kft. ars poeticájának is nevezhető, Makovecz Imre által megfogalmazott mondatát idézte: „Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a Jó Istent. (…) ha őt sikerül szórakoztatni, akkor az egész világ kapott valamit.” Köszönjük a mókát! 

A köszöntők után a vendégek levonultak az udvarra, ahol dr. Bábel Balázs érsek megáldotta az épületet. Átvágtak a nemzeti színű szalagot. Új hagyományként pedig az új óvodás gyermekeket Szent Imre óvodássá avatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában