Múltidéző

2023.11.20. 16:10

Kevésbé ismert a kecskeméti templom, de a története sok érdekességet rejt

Kecskeméten, a Szent Erzsébet templom a kevésbé ismert templomok közé tartozik, sokan Kistemplomként vagy Angolkisasszonyok templomaként is emlegetik. Történetét most felidézzük a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent múltidéző írásunk alapján.

Sebestyén Hajnalka

Ezen a 20. század eleji képeslapon a háttérben látható a Szent Erzsébet templom, elől a belvárosban a Református templom és a Barátok temploma

Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Horák Béla A Kecskeméti toronyórák és órások XVI-XXI. századig című könyve alapján bemutattuk már a Nagytemplom, a Piarista templom toronyórájának történetét. A sort most a Szent Erzsébet templommal folytatjuk, mely a Czollner téren áll. A történelmi időutazásunkat ismét Sebestyén Imre kecskeméti képeslapgyűjtő hagyatékában lévő korabeli lapokkal színesítjük.

A templom építése 1826-27. között történt. A történelmi források szerint a templom helyén a 19. század előtt a katolikus és a református temető állt, melyekbe – Mária Terézia rendelete alapján – 1778-ban beszüntették a temetkezést. Meghagyták viszont a Tizenkét Apostol tiszteletére szentelt temetőkápolnát. 

1825-ben a tér névadója, Czollner Mihály özvegye, Czollner Mihályné Béni Erzsébet hatalmas adományt ajánlott fel egy új templom építésére. Az említett Tizenkét Apostolnak szentelt kápolnát 1825 nyarán teljesen lebontották. Ennek helyén építették fel a kisméretű templomot. A templom építőmestere Rábel Károly kőművesmester volt, a pallérja Fisher Mihály, az ácsmestere Novák Gergely. Erről tanúskodik az a felszentelési emlékirat, melyet abban a rézhengerben találtak, mely az 1932-es renováláskor került elő. 

Horák Béla írásából továbbá megtudhatjuk: a Szent Erzsébet templom védőszentjéről kapta nevét, de az elmúlt időben többféle néven nevezték: a „Kistemplom” nevet a Nagytemplomtól való megkülönböztetés céljából kapta, és azért is, mert a négy kecskeméti katolikus templom közül méreteiben ez a legszerényebb. „Angolkisasszonyok templomaként” azért emlegetik, mert 33 éven át e szerzetesrend zárdatemploma volt (1917-1950). „Czollner téri Szent Erzsébet templom” nevet pedig az adományozó tiszteletére kapta. 

A Szent Erzsébet templom a Czollner téren áll
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

A templom teljes magassága 33 méter. Toronyórájának történetét írásos emlék nem őrzi, így nem tudni, hogy mikor és ki készített toronyórát, csak a korabeli fényképekből lehet következtetni a toronyóra létére. Kecskemét-vidéki iparkiállítás 1901-ben megjelent „emlékkönyvében” a kecskeméti Szent Erzsébet templom fényképe látható, amelyen a toronyóra képe jól látszik. Az egykori képek, képeslapok is bizonyítják, hogy a templom tornyán volt óra. Valószínű, hogy az 1911-es földrengés vagy a II. világháború idején az óra megrongálódott és leszerelték. Napjainkban azonban látható rajta óra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában