Tóth Sándor

2023.11.16. 14:22

Helytörténészükre emlékeztek a szabadszállásiak – galériával

Tóth Sándor helytörténészre, a város díszpolgárára, a neves Petőfi-kutatóra emlékeztek születésének 99. évfordulója alkalmából Szabadszálláson.

Gulyás Sándor

A helytörténész fia, ifj. Tóth Sándor és felesége helyezi el koszorúját az emléktáblánál

Fotó: Gulyás Sándor

A megemlékezés a városháza falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. Tóth Sándor munkásságát Darabos József polgármester és Horváth Balázs, a Települési Értéktár Bizottság elnöke méltatta. 

– Tóth Sándor a város, de mondhatni az ország egyik legnagyobb Petőfi-kutatója volt. Több évtizedes munkája eredményeként feltárta a Petrovics család szabadszállási kötődését. Állítása szerint a költő a város szülötte. Nekünk kötelességünk, hogy a jövő évben méltóképpen emlékezzünk meg helytörténeti kutatónk születésének századik évfordulójáról, melyben helyet kap Tóth Sándor életútjának bemutatása – mondta el Darabos József polgármester. 

Horváth Balázs, a Szabadszállási Települési Értéktár Bizottság elnöke beszédében személyes élményein keresztül emlékezett vissza a helytörténészre. – A kilencvenes évek közepén ismertem meg Tóth Sándort. Beszélgetéseinkből tudtam meg, hogy nem igazán kedvelte a katonákat, azt is hogy erre jó oka volt. Ennek ellenére sokszor és sokat foglalkozott a katonákkal, feldolgozta a szabadszállásiak részvételét a 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, kezdeményezője volt a II.  világháborús emlékmű létrehozásának, avatásának. Megőrizte, rendezte testvére iratanyagát, feldolgozta a Don mellett hősi halált halt bátyjának rövid életét, kutatta halálának körülményeit, nyughelyét. Az ötvenhatos forradalom idején a katonák is részt vettek meghurcolásában, ami mély nyomot hagyott benne – sorolta Horváth Balázs. 

A települési értéktár elnöke beszédében kiemelte: Tóth Sándornak köszönhetően vált ismertté a Petrovics-család szabadszállási, közel negyedszázados léttörténete, amit több Petőfi-kutató és életrajzíró használt forrásanyagként. 

– Meggyőződésem, hogy az elmúlt kettő esztendőben, a Petőfi-bicentenárium keretei között, egyfajta reneszánszát élte Tóth Sándor kutatómunkássága. Számos alkalommal hangzott el − a Petrovics család említése okán − érdeme a tények napvilágra kerülésében. A korábbi helytörténeti gyűjteményben őrzött személyes emlékei az év elején átmeneti helyre kerültek. Az általa összegyűjtött anyag egy válogatása megtekinthető a közösségi házban. A teljes anyag pedig időt kapott egy szakmai rendezéshez, egy végső elhelyezés előkészítéséhez, hiszen településünk lehetőséghez jutott egy állandó gyűjtemény elhelyezésére. Hiszem, hogy az épület elkészültét követően Tóth Sándor helytörténész  anyagi életműve egy állandó, végleges és méltó helyre fog kerülni. Tóth Sándor szellemi életműve viszont most is a helyén van. A szellemisége itt van közöttünk, velünk. Könyvei ott vannak sokunk kezében, munkássága pedig Szabadszállás város települési értéke – hangsúlyozta az értéktár bizottság elnöke. 

A helytörténeti kutató fia, ifj. Tóth Sándor beszédében kiemelte, mennyire fontos megőrizni múltunk értékeit. Reményét fejezte ki, hogy mielőbb újra életre kel  az egykori emlékápoló Petőfi Társaság, melynek édesapja tagja, vezetője volt. Lesz olyan lokálpatrióta helytörténésze a városnak, aki méltó követője lehet munkásságának, az emlékek gondozásának.

A rendezvényen közreműködtek a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola 7. osztályos diákjai. A koszorúzást és a mécsesgyújtást követően a résztvevők a református templomban megtekintették a Petőfi feljegyzéseket, majd a neves Petőfi-kutatóról elnevezett helytörténeti gyűjteményt, ahol Tóth Sándor személyes tárgyi emlékei is láthatóak, feljegyzései, kéziratai olvashatóak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában