Előadás

2023.11.12. 16:10

Folytatódik a Testrészek a kortárs művészetben sorozat Kecskeméten

Dr. Virág Ágnes művészettörténész újabb előadással várja a művészet iránt érdeklődőket kedden a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Címe: Szállt az érett málna erjedt aromája...

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

November 14-én, kedden 17 órakor folytatja Testrészek a kortárs művészetben című előadás-sorozatát dr. Virág Ágnes művészettörténész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója. A téma ezúttal az emberi test és a növények szimbiotikus kapcsolata lesz.

Az előadás ajánlója a következő. „Kaffka Margit Színek és évek (1912) című regényét virágnyelven írta. Maga az elbeszélő, Magda a jegenyetartású Grószi nagymama kertjében nőtt fel, ahol testvérével Sándorral folyton kertészkedésnek tűnő feladatokat láttak el... a gyerekek a gyökereket igazgatták, a bimbókat nyitogatták és a leveleket súrolták. Készülődtek a papsajt, a Jézus szíve virág és a kisasszonycipő között. Később Sándor pap lett. Magda lassan tulipánná vált, felvette a fehér tubarózsás ruhát, a következő bálban már eperpiros öltözékbe bújt, majd szív alakú dekoltázzsal díszített meggyszín ruhára váltott. A hölgyek és az urak szerelemtől vágyakoztak: „Piros meg sárga rózsák feseltek épp, a nagy virágágy üveggolyós karói izzón tüzelték vissza tarka színeikkel a déli nap hevét…”
Rózsák és tulipándíszek kerültek a párnákra, paplanokra, miközben részegítő, erős málnaszag érződött a kert felől.
De hogyan jelenik meg mindez a NÖVÉNYLÉT a vizuális műfajokban? Erre keresünk választ az előadás során.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában