Kecskemét

2023.11.17. 14:35

Földvári Nagy Zsuzsanna: Egy koraszülött a hazakerülés után is kiemelt figyelmet igényel – podcast

A Koraszülöttekért Országos Egyesületének (KORE) elnöke, Földvári Nagy Zsuzsanna a koraszülöttek világnapjáról beszélt a Gong rádió Téma című műsorban. A rádióműsor vendége elmondta, hogy minden tizedik gyermek, évente 8 ezer gyermek érkezik korábban Magyarországon. Hazánkban 2012-ben honosították meg a világnapot, egyébként egy nemzetközi szervezet 2008-ban határozta meg, hogy november 17-e legyen a koraszülöttek világnapja.

Horváth Péter

Forrás: koraszulott.com

 A KORE indított egy kampányt, a Lila napot, azért, hogy minél több hely boruljon lilába ezen a napon itthon. Ehhez egyre többen csatlakoznak, egyebek mellett a Millenáris, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Tüskecsarnok, a Duna és a Puskás Aréna, emellett vidéki városok is részt vettek a kezdeményezésben. Nemcsak intézmények, önkormányzatok, hanem magánszemélyek is részt vettek a kampányban, szolidaritásukat kifejezve öltöztek lilába egész kollektívák, vagy tették lilává környezetüket. 

Az akciót minden évben meghirdetik. Földvári Nagy Zsuzsanna elmondta, hogy a lila az empátia és a remény színe, hiszen erre van legnagyobb szükségük a koraszülésben érintett családoknak. Az egyesület tagjai 2007 decembere óta dolgoznak együtt, és koraszülésben érintett szülőkből álló közösség. Mint fogalmazott az elnök, hiányaikból építkezve szeretnék megadni azt az utánuk jövőknek, amire nekik is szükségük lett volna: az információt, a társas támaszt, a sorsközösség erejét.

Koraszülésről beszélhetünk a várandósság 24. és 37. hete között, 2500 gramm súly alatt világra jött újszülött esetében. Minél rövidebb időt töltött a csecsemő az anyaméhben, annál hosszabb kezelésre van szüksége a koraszülött intenzív osztályon.

Földvári Nagy Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy egy koraszülött a hazakerülés után is kiemelt figyelmet igényel, a korai fejlesztés különösen fontos, amiben a pedagógiai szakszolgálatok nyújtanak segítséget. Ez hozzájárul ahhoz, hogy fejlődésükben utolérjék kortársaikat. Az elnök szót ejtette a kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumról, kiemelve, hogy országosan is kimagasló munkát végeznek dr. Kelemen Edit főorvos vezetésével.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában