Felsőlajos

2023.11.10. 21:31

Fábián Gergely: Fontos láttatni a modern gyárakat, bemutatva ezzel milyen sikeres a magyar ipar – galériával

Felsőlajoson a Márka Üdítőgyártó Kft. adott otthont pénteken a Modern Gyárak Éjszakája országos rendezvénysorozat nyitóeseményének. Fábián Gergely államtitkár beszédében kiemelte: az 50 éves Márka Üdítőgyártó tökéletes példa arra, hogyan lehet egy márkát újraépíteni, újrapozicionálni. Ebben a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozásban a tradíció és az innováció találkozik.

Sebestyén Hajnalka

A képen balról: Pécskövi Tibor, Fábián Gergely és Szabados Richárd

Fotó: Bús Csaba

Az idén már hetedik alkalommal megvalósuló Modern Gyárak Éjszakája különleges lehetőséget biztosít a csatlakozó gyárak és üzemek számára: online és offline módon mutathatják be egyedi megoldásaikat és tevékenységüket hazánk példaértékű vállalatai között. Az országos programsorozat évről-évre egyre népszerűbb, idén rekordszámú, 90 gyáregység csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek köszönhetően az érdeklődők átfogó képet kaphatnak a hazánkban működő, bizonyos területen vagy mutatók alapján kiemelkedő gyárak működéséről. A vállalatok zöme 72 személyes bejárást biztosított a gyár megtekintésére, emellett a többi cég online bemutatóval, virtuális sétával csatlakozott a rendezvénysorozathoz. 

Az országos eseményt idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, valamint a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közösen nyitotta meg Felsőlajoson, a Márka Üdítőgyártó Kft. üzemében pénteken kora este.

Fábián Gergely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszédében elsőként köszönetet mondott az IFKA-nak azért, amiért évek óta megszervezi a rendezvényt. Nagyon fontos láttatni a modern gyárakat, bemutatva ezzel milyen sikeres is a magyar ipar. A Modern gyárak éjszakáján a résztvevő vállalatok bemutatják a technológiai innovációs hátterüket és azt, hogy milyen magas hozzáadott értékkel termelnek. A kezdeményezés egyre több érdeklődőt vonz, idén már 13.500-at. 

Hozzátette: a magyar kormány elsőként 2010-es évek elején fogalmazta meg, hogy a gazdaság növekedésének pillére az újraiparosítás. 

Az elmúlt években sosem látott fejlődés tapasztalható az ipar szektorban. Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán alapszik. A magyar vállalkozások jó teljesítménye a gazdaság sikerének és a magyar családok jólétének sarokpontja. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen három tényező szükséges: a vállalkozások, a tőke tulajdonosok és a szakképzett munkaerő. 

Beszédében a Márka Üdítőgyártó Kft. munkáját is méltatta. Megjegyezte: idén 50 éves a Márka. Büszkék lehetünk rá. Láthattuk, hogyan építik, pozicionálják újra a márkát. Az üdítőital gyártás fontos szereplőivé váltak, a gyárban a tradíció és az innováció találkozik. 

A megnyitón Szabados Richárd, az IFKA ügyvezetője is szólt. Kiemelte: a Modem Gyárak Éjszakája országos programsorozat népszerűsége töretlen. Különböző szektorokból csatlakoztak a gyárak, azonban közös bennük, hogy tevékenységük példaértékű hazánk vállalatai között. Az esemény több szempontból is kedvező, mind az érdeklődő közönség, mind a résztvevő vállalatok számára. A látogatók egy átfogó képet kaphatnak a hazánkban működő gyárak és üzemek tevékenységéről, a csatlakozó vállalatok számára pedig a tudásmegosztás helyszíneként szolgál, hiszen sikeres utakat, jó gyakorlatokat ismerhetnek meg az esemény által.

Végül Pécskövi Tibor a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezetője elevenítette fel az elmúlt évek eseményeit a gyár életében. Testvérével együtt szerettek volna kilépni a bértöltés árnyékából, és 2015-ben megvásárolták azt a három hektár területet, ahol most a gyár áll. Az első üdítők éppen hat éve gördültek le a gyártósorról. A gyárban folyamatos a fejlődés, másfél évente egy nagyot lépnek előre, újabb gépsorokkal. Míg a kezdetben 7 fő dolgozott, mára a dolgozói létszám elérte a 170-et. Jelenleg évente 150 millió darab üdítőt gyártanak, jövőre szeretnék elérni a 180 milliót. A teljes kapacitásuk 270 millió darab lenne, így van még hova fejlődniük. A környezetvédelem is fontos számukra, napelemes rendszer, biológiai szennyvíztisztító működtetése mellett az energiahatékonyságra is törekszenek. Sikerük három pillére: a piaci igényeket figyelembe vevő gyártás, a támogatások és az elhivatott, jól képzett munkaerő. 

A beszédek után közösen nyomták meg a nagy piros gombot, mellyel elindult a gyártószalag. A nyitóesemény az üzemi munka megtekintésével zárult, miközben kezdetét vette a civil érdeklődők gyárlátogatása is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában