Kiállítás

2023.11.19. 16:20

Díjazták az Inktober kihívás legaktívabb három alkotóját a kecskeméti Katedrában – galériával

Kiállítás nyílt a kecskeméti Katedra Középiskolában az Inktober kihívás legjobb alkotásaiból. Három tanuló, Orovecz András, Szajsz Janka és Nagy Patrik október minden napján alkotott.

Sebestyén Hajnalka

Három tanuló október minden napján alkotott

Fotó: Katedra Iskola

A Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Technikum, Szakgimnázium és Kollégium idén csatlakozott a világhírű Inktober mozgalomhoz, melyet 2009-ben indított Jake Parker grafikus. A tanulókat arra ösztönözték, hogy a hónap minden napján az adott témában alkossanak. A művekkel kapcsolatban gyakorlatilag nem volt technikai, méret- vagy stílusmegkötés. Egyetlen fontos szabályt kellett követni: a napi témára lehetett csak rajzolni. 

A Katedra művészeti vezetője, Kun-Sebők Kata októberben minden nap a megadott témára posztolta a diákok képeit a Katedra High School Facebook-oldalán. A 221 alkotást 128 egyéni alkotó készítette el, sokan több képpel is neveztek. 93 képet pedig három diák alkotott meg, ők minden nap kapcsolódtak a kihíváshoz.

A Katedra művésztanárai értékelték az Inktober kihívás legjobb alkotásait. A Katedra iskola vezetése a Katedra Iskolai Alapítványnak köszönhetően, díjakat is osztott. A legeredményesebb alkotókat pénteken dr. Tubak István igazgató és Kun-Sebők Kata művészeti vezető köszöntötte. A díjátadón a következő tanulók vehették át oklevelüket és jól megérdemelt jutalmukat: Tóth Nikolett, Garaczi Kristóf, Balogh-Ballai Abigél, Teréki Hella, Tóth Fruzsina, Kopjár Katalin, Kurenkov Lili Natasa, Danis Felícia, Benedek Luca, Tóth-Pócs Panni és Barna Dominik. 

A három alkotó, aki végigrajzolta a kihívást, 31 képet alkotva, oklevelet, jutalmat és a kihívásra készült grafikájukból összeállított plakátot kapta meg. Orovecz Andrásnak, Szajsz Jankának és Nagy Patriknak külön is gratuláltak a díjátadón.

Az Inktober legaktívabb diákjait arra kértük meséljenek magukról. 

Szajsz Janka minden nap két órát tölt utazással, Páhin lakik. Már első osztályban kitűnt a rajz iránti szeretete. Kedvenc témája a falusi élet, család, mitológiai történetek, tájképek. Autodidakta módon sajátította el a technikákat. Az Inktober során több kedvenc témája is volt, mint például a mennyei földi érzés, vagy éppen a hogyan rajzolnak aranyat. Tanulmányait Budapesten a MOME tervezőgrafika-textiltervezés szakán szeretné folytatni, álma, hogy saját ruhamárkákat tervezzen újrahasznosított anyagokból.

Nagy Patrik Lajosmizsén lakik. A katedrás tanulmányait megelőzően a Kada Elek Közgazdasági Technikumban érettségizett közgazdászként. Tanulmányai során ráébredt arra, hogy a képzőművészet is közel áll hozzá, nagyon szeret képregényt rajzolni. Kedvenc témája a középkor, Mátyás király krónikái. Középkori képregényeit Lord Windobona művésznevén alkotja. Emellett anime karaktereket is szívesen rajzol. További tervei: Szegeden szeretne tovább tanulni a tanárképzőn, képi ábrázolás szakon.

A Solton élő Oravecz András Dunaföldváron, a Magyar László gimnáziumban érettségizett, a grafikával szeret foglalkozni. Nyolcadik osztályban tűnt ki tehetségével, iskolai versenyeken indult. Kellemes időtöltésnek indult, de közben rájött, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Vegyes technikával szeret alkotni, nagyon jól érzi magát a Katedrában, ahol barátságos és befogadó a légkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában