Megemlékezés

2023.11.27. 11:56

Császártöltés minden tizedik lakosát kényszermunkára vitték – galériával

Császártöltésen közel 400 életerős német nemzetiségű polgárnak hazudták a szovjet katonák, hogy néhány napos munkára – malenkij robotra – viszik őket Magyarországon. Végül a Donbasszban kötöttek ki. Vasárnap délután erre a tragikus eseményre emlékeztek a helyi családok az úgynevezett Emeletes Házban kialakított múzeumban.

Barta Zsolt

Ehhez hasonló barakban szenvedtek a malenkij robotra hurcolt töltési polgárok is

Fotó: Barta Zsolt

Sokan nem jöttek haza Donbasszból. Akik haza jöttek, mire visszatértek jó néhányuk családját kitelepítették a magyar hatóságok Németországba. Takácsné Stalter Judit polgármester idézte fel az egykori eseményeket. Mint mondta, az ő édesapja is a Donbasszból jött vissza 1949-ben, 40 éven át magába zárta a kinti lágermunka rémségeit, csak a kárpótlási folyamat során a rendszerváltás után idézte fel az emlékeket. 

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazaérkezőket a hatóságok megfenyegették: ha beszélnek, akkor a családjaik rosszul járnak. Így a visszaemlékezések jóval az események után születhettek meg idehaza. Az elöljáró az 1944-45-ös császártöltési önkormányzati anyagok után kutatott, hogy azok vajon mi tartalmazhattak a témával kapcsolatban. Ezek a dokumentumok nincsenek meg, a nyomát is eltüntették a korabeli faluvezetők azért, nehogy a kérdés felvetődjön, és az állásfoglalásaik hátrányosak legyenek rájuk nézve.  

A rendezvényen a helyi Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd a rendezvény végén a visszaemlékezők gyertyákat gyújtottak a Donbasszban elhunyt és ott kényszermunkát végzett emberek tiszteletére. Ezt követően a megemlékezők megtekintették a Császártöltés XX. századi történetének megrázkódtatásait bemutató tárlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában