Jerzy Snopek

2023.11.30. 13:52

Az egykori lengyel nagykövetet fogadták a kecskeméti városházán – galériával

Kecskeméten vendégeskedett csütörtökön Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság előző budapesti nagykövete és felesége, Gedeon Márta. A városházi látogatás után végig mentek a „lengyel-magyar barátság útján”.

Sebestyén Hajnalka

A Városháza állandó kiállítását is megtekintették

Fotó: Bús Csaba

A vendégeket Kecskemét város nevében Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntötte a városháza épületében lévő Lechner Kávéházban. Jerzy Snopek jól beszél magyarul, így tolmácsra nem volt szükség. A kötetlen beszélgetés során az alpolgármester megosztotta lengyelországi élményeit. Jerzy Snopek egy négykötetes sorozatot adott ajándékba, mely az ő ötlete alapján íródott. Jolanta Sosnowska Krisztus hadvezére című köteteit magyarra is lefordították. A négy könyv II. János Pál pápa, azaz Karol Wojtyla életéről és munkásságát mutatja be.  

A beszélgetésben részt vett Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Ház vezetője, akit az elmúlt években számos alkalommal meglátogatott már Jerzy Snopek nagykövetként. 

A beszélgetés után a házaspár megtekintette a Városháza állandó kiállítását. Nagyon tetszett számukra, elmondták, most először tekintették meg a gyönyörű épületet. 

A program további részében gyalogosan végigjárták a „lengyel-magyar barátság útját”. Kezdték a Főtér 0 kilométer-kövénél, Wadowice feliratnál. Utána a Katona József téren megnézték lengyel-magyar barátság fáját és emlékkövét. Átmentek a Wojtyla térig, a Wojtyla házig, ahol megtekintették a Wojtyla-napórát, valamint a lengyel-magyar barátság emlékoszlopát, végül pedig koszorút helyeztek el Szent II. János Pál pápa szobránál. A találkozót baráti beszélgetés zárta. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában