Kapcsolatok

2023.11.27. 20:34

A törökországi Uchisar városával kötött testvértelepülési szerződést Bugac – galériával

A törökországi Uchisar városával kötött testvértelepülési szerződést Bugac. A kulturális, turisztikai és gazdasági kapcsolatok erősítését célzó, testvértelepülési megállapodást Szabó László és Osman Süslü polgármesterek írták alá vasárnap. Az ünnepségen elhangzott, hogy a barátságot Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak köszönheti a két település, melynek vezetői abban bíznak, hogy az önkormányzatok együttműködése közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit, elősegíti egymás jobb megértését, megismerését és a határokon átívelő projektek létrejöttét.

Vajda Piroska

A kulturális, turisztikai és gazdasági kapcsolatok erősítését célzó, testvértelepülési megállapodást Szabó László és Osman Süslü polgármesterek írták alá vasárnap

Fotó: Vajda Piroska

A felújított községházán megtartott aláírási ünnepségen Szabó László, polgármester felidézte, a Kurultaj indulásának előzményeit. Elmondta, 14 évvel ezelőtt Bíró András Zsolttal a nappalijukban tervezgették a Magyar Törzsi Gyűlés megszervezését, amely mára Európa legnagyobb hagyományőrző eseményévé nőtte ki magát. Hozzátette, ekkor még nem sejtették, hogy milyen hatalmas feladatot, felelősséget és lehetőséget vállaltak, olyat, amely új fejezetet nyitott Bugac életében. A közös munka jövőre folytatódik, már most készülnek a jövő évi nagy ünnepre, a hetedik Kurultajra. Szabó László hangsúlyozta, a 2010 óta eltelt időben Bugac neve összeforrt a Kurultajjal. Nem csak Magyarországon, hanem az egész Hun és Türk világban ismerik Bugac nevét és az ünneppel azonosítják. A Türk népek között pedig elképzelhetetlen tisztelet övezi Magyarországot és Bugacot, amiért otthont ad a rokon népek nagy találkozójának. Ezt igazolja, hogy meghívottként, Lezsák Sándor, a Kurultaj fővédnöke az elsők között kapott meghívást a Türk tanács ülésére. És ezt igazolja Uchisar város megkeresése is – részletezte a polgármester. 

Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Alapítvány elnöke is örömét fejezte ki, hogy a Kurultaj révén a két település együttműködési megállapodással pecsételte meg kapcsolatát. Mint mondta, ez egy újabb kapocs a türk nemzetek és a magyarság között. Bíró András Zsolt arról is beszélt, hogy Kurultaj célkitűzései számos ponton egybeesnek a magyar nemzeti kormány célkitűzéseivel és stratégiájával, valamint a kormányzat keleti nyitás politikájának legtöbb elemével.

Osman Süslü, Uchisar polgármestere arról beszélt, hogy a törökök nem barátként, hanem testvérként tekintenek a magyarokra. Elmondta, a közép-törökországi Kappadókia csodálatos régiójában fekvő Uchisar település világszerte ismert turisztikai helyszín, mint ahogy Bugac is különösen híres hely: a türk és hun tudatú népek zarándokhelye, a legnagyobb hun-türk találkozó helyszíne. Így kézenfekvő volt a gondolat, hogy kapcsolataikat szorosabbra fűzzék. A török polgármester hangsúlyozta, a szerződés aláírása után szeretnének részt venni a Kurultajon és segíteni a szervezők munkáját. Ugyanakkor Törökország, azon belül Kappadókia és Uçhisar is nagy szeretettel várja a magyar látogatókat.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő szerint a Kurultaj olyan erőtér, amit teljes joggal ismernek el kormánypolitikában és amelyre egyre jobban odafigyelnek az uniós országok is. Hangsúlyozta, a testvértelepülési kapcsolat nem csak a Kurultajról szól, fontos az élet minden területére kiterjeszteni az együttműködést. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Hungarikum Ligetben megvalósuló rokon népek panteonja és a hamarosan induló kollégiumok is, melyek közül az egyik kifejezetten a Kurultajra és annak szellemi múltjára, jelenére és jövőjére épül, a másik pedig a török-magyar kapcsolatokra fókuszál – ismertette a honatya.

Uchisar a türndérkémények városa 

Uçhisar Kappadókia egyik ismert turistaközpontja. A Kis-Ázsiában fekvő régiót délen a Torosz-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolja. Kappadókia fő turistalátványosságai azok a sziklába vájt lakások, melyek helyenként egész városokat alkotnak. A Kappadókia lágy vulkáni kőzetébe vájt építmények története az ie. 8–7. századig nyúlik vissza. Az egyik legnagyobb város Derinkuyu, ahol csak 20 000 ember élt a sziklába vájt alagútrendszerekben. De itt találhatók az úgynevezett tündérkémények (peribacalari), melyek érdekes sziklaformációikkal a mesebeli várkastélyokat idézik. A Nevsehir központjától 5 km-re található Uçhisarban találhatók a legszebb és legnagyobb tündérkémények egész Kappadókiában. Az itt található vár csúcsa az egyetlen hely, ahonnan egész Kappadókia belátható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában